Президентът Георги Първанов връчи ореден „Стара Планина с лента" на канцлера Ангела Меркел. Отличието й се връчва за особено големите й заслуги за развитието на българо-германските отношения, за приноса й за присъединяването на страната в ЕС, както и за помощта й за освобождаването на българските медицински сестри в Либия.

На тържествената церемония присъстваха премиерът Бойко Борисов, вицепремиерът Цветан Цветанов, министри от кабинета.

Президентът Георги Първанов подчерта, че връчва орден „Стара Планина" на Меркел с голямо удоволствие и вълнение и оцени високо положените от нея усилия за справедливото разрешаване на казуса с българските медици. „Припомням този факт, защото ще остане ярък пример за европейска солидарност", изтъкна държавният глава.

Последните години имаме особена динамика на политическия диалог, но и на икономическите отношения, изтъкна още президентът. Германия си остава в челото на чуждестранните инвестиционни партньори за България, коментира още Георги Първанов. За всичко това принос има федералният канцлер г-жа Ангела Меркел, посочи Първанов.

Президентът подчерта, че орден „Стара Планина" се връчва на Меркел като признание за това, че тя е един от най-значимите и водещи съвременни европейски политици. Президентът изрази надежда, че и за в бъдеще в нейно лице България ще има голям партньор.

От своя страна Ангела Меркел заяви, че е приела високото държавно отличие като признание не само за нея, но и за всички, които изграждат българо-германските отношения.

Тя припомни, че страната й е подкрепяла България по пътя й към ЕС и е проявила солидарност за освобождаването на българските медицински сестри. „България, от наша гледна точка, се намира на един добър път", посочи още канцлера Меркел.

Тя подчерта, че Германия и България поддържат тесни икономически връзки и добро политическо сътрудничество. „Много хора в Германия обаче не знаят за културните взаимоотношения, които съществуват между двете страни", посочи още Ангела Меркел. Тя изтъкна, че приема ордена като заръка двете правителства още по-тясно да си сътрудничат.

По традиция тържествената церемония в президентството приключи с чаша шампанско, която бе повод президент и премиер да се чукнат за „наздраве" по повод височайшата визита.

Меркел дойде в президентството от Археологическия музей, където й бе присъдена титлата Доктор Хонорис кауза на русенския университет.

Преди това тя разговаря на четири очи с премиера Борисов, след което двамата се включиха в срещата на двете делегации и дадоха брифинг за медиите.