Разплащателната агенция е превела субсидия от близо 4,360 млн. лв. като междинно плащане за инвестиционен проект по Оперативна програма за развитие на сектор „Рибарство" (ОПРСР) 2007-2013 г., съобщиха от Държавен фонд „Земеделие" (ДФЗ).

Средствата са за модернизацията на рибарското пристанище в Сарафово.

Финансовата помощ е по Мярка 3.3 „Инвестиции за реконструкция и модернизация на рибарски пристанища, места за разтоварване и закрити лодкостоянки".

Проектът се реализира на два етапа. Общата стойност на субсидията по него е в размер на над 9,600 млн. лева и представлява 100% от одобрените инвестиционни разходи.

Изграждането на модерно рибарско пристанище на територията на община Бургас ще повиши контрола и ще ограничи нерегламентираните риболовни дейности. Проектът предвижда и създаването на рибна борса, на която рибарите ще могат директно да реализират улова.

Това ще позволи на крайния потребител да купува прясна риба без участието на прекупвачи, което ще наложи регулация и прозрачност на пазара. Пристанището ще предлага ток, вода и интернет до всяко корабно място, което ще улесни инсталирането и използването на модерно корабно оборудване. Пристанището ще предоставя необходимите условия и за съхранението на улова на борда на риболовните кораби.

Проектът за реконструкция и модернизация на рибарско пристанище в Сарафово има за цел достигане на адекватен на нуждите капацитет за безопасно приставане, престояване и обслужване на рибарски кораби и осигуряване на ефективно, безопасно и хигиенично оборудване за разтоварване и временно съхраняване на уловите, както и за подобряване на работните условия.