В дългоочакваната си реч за бъдещето на Великобритания в ЕС британският премиер Дейвид Камерън заяви, че между 2015 година и края на 2017 г. ще се проведе референдум за британското членство в Европейския съюз, съобщават световните агенции.

Припомняме, Камерън трябваше да произнесе речта си още в петък в Холандия, но заложническата криза в Алжир отложи плановете му.

Британският народ трябва „да си каже думата" за Европа, изтъкна Камерън и допълни, че ще се проведе референдум по този въпрос, ако Консерваторите спечелят изборите.

Време е британският народ да си каже думата. Време е да се представи този европейски въпрос пред британските политици. Аз казвам на британския народ: това ще бъде ваше решение", разясни Камерън.

Дейвид Камерън поясни, че той иска да предоговори отношенията между Великобритания и ЕС преди да поиска мнението на британския народ. По думите му грешно е да се запита британският народ дали да остане в ЕС или да напусне, преди страната да е получила шанс за промяна в отношенията.

Британският народ ще се изправи пред „много прост избор": или да приеме резултата от разговорите, или да напусне ЕС, изтъкна премиерът на Великобритания.

По време на речта си в Лондон Камерън поиска референдумът да се проведе в началото на мандата на новия парламент или най-късно до края на 2017 година, ако Консервативната партия спечели следващите парламентарни избори.

Камерън каза, че това ще бъде „съдбовно" решение за Великобритания и че ако осигури нови отношения, той ще бъде щастлив, също така подчерта, че ще направи всичко възможно островната страна да остане в рамките на ЕС.

Според него в основата на новите отношения на Великобритания с ЕС трябва да бъде „единният пазар". Той предупреди, че ако ЕС се провали да предприеме реформите, които иска, Великобритания може да се „оттегли" от 27-членния блок.

Британският премиер е сигурен, че Великобритания ще може да оцелее извън ЕС, ако се наложи. В същото време той посочи, че трябва да се помисли много внимателно за усложненията, които вероятното излизане от европейския блок може да причини на просперитета и ролята на страната на международната сцена.

Подчертавайки проблемите в Еврозоната и „кризата с европейската конкурентоспособност", Камерън заяви: „Ако не отговорите на тези предизвикателства, опасността е такава, че Европа ще се провали и британският народ ще се насочи към напускане" на ЕС.

Нуждаем се от фундаментални, трайни промени в Европейския съюз", поясни британският премиер.

Великобритания не е в единната валута и ние никога няма да бъдем", каза той и допълни, че „не е британски изолационист".

Винаги сме били европейска сила и винаги ще си останем такава", категоричен бе Камерън.

Според него има три „основни предизвикателства", които конфронтират Европа и Великобритания: кризисните затруднения в Еврозоната водят до фундаментални проблеми в Европа; има криза в европейската конкурентоспособност, докато други страни в света дърпат напред; има дупка между ЕС и гражданите, която нараства драматично през последните години и която представлява липса на демократична отговорност и съгласие, усещащо се особено остро във Великобритания

Речта, която Камерън произнесе в Лондон, се следеше от европейските лидери, бизнеса, поддръжниците и опонентите му.