На извънредните парламетарни избори в Украйна вчера са гласували 52,42% от имащите право на глас.
Това показват окончателните данни на избирателната комисия, цитирани от ТАСС. Избирателите с право на глас са 34,6 млн. души.

При преброени 65,15% от бюлетините на първо място е "Народния фронт" на Арсений Яценюк, който печели 21,67% от гласовете на избирателите, следван от Блока на Петро Порошенко с 21,4% от гласовете. На трето място е обединението "Самопомощ" на кмета на Лвов с 11,13%. Опозиционният блок набира 9,88%, Радикалната партия на Олег Ляшко - 7,37%, "Отечество" е с 5,66%.

Москва притеснена от броя на националистите в новата рада на Украйна
Още...

Най-висока активността е била в западната Лвовска област - 70%, а най-ниска в югоизточните - Донецка, Луганска и Одеска, межу 32 и 39%. Като цяло в Югоизточна Украйна, където е съсредоточено рускоезичното население, се отчита активност от 41,1%.

Прозападните партии на Яценюк и Порошенко са започнали преговори за коалиция.

„Разговорите вече започнаха", заяви Юрий Луценко, лидер на партията на Порошенко, съобщава "Интерфакс-Украйна".

„Народният фронт" печели изборите в чужбина, показват окончателните данни от 112 изборни секции по света. Сред украинската диаспора формацията на Яценюк печели 25,38% от гласовете. На второ място е „Самопомощ" с 22,24%, а Блокът на Петро Порошенко е с 21,72%. Прави впечатление, че крайнодесният „Десен сектор" е спечелил 8,16% от гласовете на украинците в чужбина. Добре се е представила и друга крайнодясна партия - „Свобода", която е спечелила 6,5%.

За депутатските места в 450-членната Върховна рада претендираха общо 6436 кандидати. Половината от депутатите - 225, се избират по партийни листи, а другата половина - мажоритарно, по едномандатни окръзи.

Част от местата в едномандатните окръзи обаче ще останат незапълнени, защото избори не се проведоха в редица избирателни райони на Донецка и Луганска област, най-тежко засегнати от военния конфликт между централната власт в Киев и проруските сепаратисти.

Освен това не се проведоха избори в два района в Севастопол и в 10 в Крим, които сега са под руски контрол. Така към този момент се очаква броят на депутатите, избрани мажоритарно да бъде не повече от 198, т.е. вакантни ще останат 27 депутатски места във Върховната рада.