6 оцветители и консерванти увреждат ДНК. Български учени са удостоверили категорично това за 6 разрешени Е-та, които се добавят в храните. Всяко увреждане на ДНК е потенциал за развитие на рак, каза доц. Георги Милошев, цитиран от „24 часа". Той който ръководи Лабораторията по молекулярна генетика в Института по молекулярна биология на БАН. Там са провеждани експериментите.

Тези Е-та се съдържат в консерви, в меса, оцветени сладкиши и колбаси и дори в кафето.

Доц. Милошев разказва, че преди около 10 години са имали възможността да разработят метода. Той е усъвършенстван, за да стане около 10 000 пъти по-чувствителен от досегашните. Специалистите са решили да удостоверят това с доказани генотоксини. Изпробвали са го с мутагени и химикали. В крайна сметка решили да използват метода за нещо приложно и се обърнали към Е-тата.

За 14 Е-та има резултати. 6 от тях са най-добре проучени, като са прилагани в най-различни концентрации и варианти. За тях учените направили публикации в авторитетни международни научни списания. Изследването е финансирано с 8200 лв. от Националния фонд „Научни изследвания" към МОН. Ако методът се възприеме и започне да се прилага в практиката, ще стане много по-евтин.

Установено е, че изследваните Е-та увреждат ДНК и в концентрации от 10 до 1000 пъти по-ниски от допустимите. Методът се нарича кометен тест.

Изследваните вещества са: натриев нитрит Е 250 (консервант); кофеин (добавка); индиго кармин Е 132 (оцветител); Еритрозин Е 127; Фаст грийн Е 143 (оцветител); 4-аминоантипирин (ААP), вещество, до което се разпада популярен аналгетик.