6 оцветители и консерванти увреждат ДНК. Български учени са удостоверили категорично това за 6 разрешени Е-та, които се добавят в храните. Всяко увреждане на ДНК е потенциал за развитие на рак, каза доц. Георги Милошев, цитиран от „24 часа". Той който ръководи Лабораторията по молекулярна генетика в Института по молекулярна биология на БАН. Там са провеждани експериментите.
Тези Е-та се съдържат в консерви, в меса, оцветени сладкиши и колбаси и дори в кафето.
Доц. Милошев разказва, че преди около 10 години са имали възможността да разработят метода. Той е усъвършенстван, за да стане около 10 000 пъти по-чувствителен от досегашните. Специалистите са решили да удостоверят това с доказани генотоксини. Изпробвали са го с мутагени и химикали. В крайна сметка решили да използват метода за нещо приложно и се обърнали към Е-тата.
За 14 Е-та има резултати. 6 от тях са най-добре проучени, като са прилагани в най-различни концентрации и варианти. За тях учените направили публикации в авторитетни международни научни списания. Изследването е финансирано с 8200 лв. от Националния фонд „Научни изследвания" към МОН. Ако методът се възприеме и започне да се прилага в практиката, ще стане много по-евтин.
Установено е, че изследваните Е-та увреждат ДНК и в концентрации от 10 до 1000 пъти по-ниски от допустимите. Методът се нарича кометен тест.
Изследваните вещества са: натриев нитрит Е 250 (консервант); кофеин (добавка); индиго кармин Е 132 (оцветител); Еритрозин Е 127; Фаст грийн Е 143 (оцветител); 4-аминоантипирин (ААP), вещество, до което се разпада популярен аналгетик.
Ачката
на 24.09.2014 в 18:17:51 #10И аз избягвам всичко, на което има каквото и да било "Е". Лошото е, че те са навсякъде.
Ачката
на 24.09.2014 в 18:16:30 #9Като сме заговорили за вредни храни задавали ли сте си въпроса как един хлебозавод произвежда по 10 000 хляба за една нощна смяна, при положение, че оригинално тестото втасва 23 часа? Много просто - с използване на 5 пъти повече мая за хляб, която представлява живи микроорганизми и като преядете с хляб в червата Ви се образуват "съсиреци" от това нещо и в резултат има куп странични неприятни ефекти за нормалното функциониране на организма. По-голям от хляба няма, ама друг път - може би ,но така както е бил приготвян от бабите и прабабите ни
bah
на 24.09.2014 в 17:28:00 #8Незнам от колко време го има в българските храни,защото не живея в БГ,но освен купищата Ета открих това,което в САЩ се смята за вредно-Фруктозна глюкоза(High fructose corn sirup) и Хидрирани масла.За хидрираните масла знам,че първия опит да бъдат внесени в България беше много отдавна след падането на БДС в сладкарския бизнес.Това е химичен евтин маргарин,който се разтваря при по-висока температура от телесната и затлачва стомаха и червата появяват се полепи.За фруктозната глюкоза има гугъл там пише достатъчно.Балъци и непросветени винаги е имало и ще има всичко е въпрос на личен избор
bah
на 24.09.2014 в 17:17:19 #7Всичко безвредно е в собствената ви кухня,но мързела е прекалено голям да си го направите и много ядете
mrasnika
на 24.09.2014 в 16:47:08 #6Най вредният е Е250 - натриев нитрит, има го във всички колбаси! До сега съм открил само един колбас в който е заменен с по малко вредният натриев цитрат - Саламите за деца на Сачи!
NikB
на 24.09.2014 в 16:46:46 #5А ако сравним Е-тата, примерно с цигарите - колко пъти цигарите са по-вредни от Е-тата и харата пак си ги пушат. А и колко естествени храни има, които също са вредни. Въобще, това изследване, без да се изясни подробно, е голям ... майтап.
mc solaar
на 24.09.2014 в 15:38:05 #4абе ,що не напишете накрая кои са БЕЗВРЕДНИТЕ Е-та , 4е се объркахме бе....
Минувач
на 24.09.2014 в 13:21:15 #3ОПАСНИ ГРУПИ ДОБАВКИ Е103, Е105, Е121, Е123, Е125, Е126, Е130, Е131, Е142, Е152, Е153;Е210, Е211, Е213-217, Е240, Е330;Е447;Е924a, Е924b - Канцерогенни. Могат да доведат до образуване на злокачествени тумори. Е171-173;Е320, Е322;Е407, Е447, Е450 - Могат да доведат до заболявания на черния дроб и бъбреците. Е221-226;Е311-313, Е320-322, Е338-341;Е407, Е450, Е453, Е456, Е461-466- Нарушават хра-носмилането. Могат да доведат до заболявания на стомашно-чревния тракт. Е230-232, Е239;E311-313 - Могат да предизвикат алергични реакции. Е220 - Разрушават витамин В1. Е230, Е231, Е232, Е233 - Нарушават функциите на кожата. Е250, Е251, Е252 - Противопоказани при хипертония. E-102 E-110 E-120 E-124 E-1237 E-129 E-155 E-220 E-222 E-223 E-224 E-228 E-233 E-242 E-400 E-401 E-402 E-403 E-404 E-405 E-501 E-502 E-506 E-620 E-636nbsp; E-637 E-907 -ОПАСЕН Е-153 Е-210 Е-211 Е-212 Е-213 Е-214 Е-215 Е-216 Е-219 Е-230 Е-252 Е-280 Е-281 Е-282 Е-283 Е-330 Е-954 - РАКООБРАЗУВАЩ Е-103 Е-105 Е-111 Е-121 Е-125 Е-126 Е-130 Е-152 - Е-952 - ЗАБРАНЕНО Е-104 Е-122 Е-141 Е-150 Е-171 Е-173 Е-241 - ПОДОЗРИТЕЛЕН Е-123 - ОСОБЕНО ОПАСЕН+ЗАБРАНЕНО Е-270 - ОПАСЕН ЗА ДЕЦА Е-510 Е-513 Е-527 - ОСОБЕНО ОПАСЕН Е-160 Е-221 Е-223 Е-239 Е-1105 - ВРЕДЕН ЗА КОЖАТА Е-250 Е-251 - АРТЕРИАЛНО НАЛЯГАНЕ Е-330 Е-338 Е-339 Е-340 Е-341 Е-343 Е-450 Е-451 Е-452 Е-453 Е-454 Е-461 Е-462 Е-463 Е-465 Е-466 - ВРЕДЕН ЗА ЖЛЪЧКАТА Е-626 Е-627 Е-628 Е-629 Е-630 Е-631 E-632 Е-633 Е-634 Е-635 - РАЗСТРОЙСТВА НА ЧЕРВАТА Е-154 - РАЗСТРОИСТВА НА ЧЕРВАТА+ АРТЕРИАЛНО НАЛЯГАНЕ
KiroGovedoto
на 24.09.2014 в 10:13:44 #2Соломоне на теб умствения ти капацитет само до ебане ли стига бре? Жалка картинка си
KiroGovedoto
на 24.09.2014 в 09:29:09 #1И тези Е-та са?