Международният екип от експерти е достигнал до зоната в Източна Украйна, където се разби полет MH17 на „Малайзия еърлайнс", след като украинското правителството обяви еднодневна пауза на военната операция, съобщава „Асошиейтед прес".

Конвой от наблюдатели на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) пристигна заедно с австралийски и холандски разследващи.

Сраженията между правителствените сили и проруските сепаратисти попречиха на полицейските и съдебните екипи да се доберат до района в продължение на седмица. Според журналист на "Асошиейтед прес" от мястото на събитието, районът се контролира от сепаратистите.

Междувременно стана ясно, че руски авиационни експерти също се намират в Украйна, надявайки се да посетят района, където падна самолета, и заедно с другите специалисти да направят оглед на останките.

"Руските експерти възнамеряват да се срещнат с ръководителя на разследващата комисия и да предоставят всички материали, които комисията поиска", заявиха от "Росавиация".

В същото време няколко силни експлозии са отекнали в близост до мястото на катастрофата. Взривовете са избухнали малко след пристигането на международните експерти. Експлозиите са станали на по-малко от 10 километра от мястото, на което се намират останките от самолета.

По-късно те са попаднали под обстрел. Когато групата е пристигнала в село Грабово неочаквано е започнал обстрел. Мини са се взривявали буквално на 100 метра от работещите експерти.

Припомняме, загинаха всички 298 души на борда, 193 от които холандци.

80 тела на загинали все още не са намерени.

Сепаратистите отричат да са свалили по погрешка самолета с ракета, доставена от Русия, както твърдят западните правителства.

От своя страна руските власти твърдят, че украински армейски части са свалили самолета, обвинение, което се отхвърля от Киев.

Екип от 68 малайзийски полицаи пристигна в Киев в помощ на разследването, заяви премиерът на Малайзия Наджиб Разак, който в момента е на посещение в Холандия за среща с колегата си Марк Рюте.

Русия беше подложена на засилен натиск да преустанови подкрепата си за сепаратистите, въпреки че тя продължава да отрича, че ги въоръжава и ги обучава.