Швейцарската народна партия, която се обявява категорически против влизането на страната в ЕС и настояваща за ограничаване на потока от чужденци, печели изборите за парламент в страната, съобщава АП.

Предварителните резултати показват, че Швейцарската народна партия ще получи 65 места в 200-местния парламент. Това е най-добрият резултат за партията за последните 100 години, съобщава Ройтерс.

Увеличаване на своето присъствие в парламента отбелязва и Либералната партия с 33 мандата, която се обявява за подкрепа на националния бизнес. Втори са социалдемократите с 43 места.

Очакваната промяна идва на фона на увеличаващия се брой имигранти, които се опитват да стигнат до Западна и Северна Европа, което предизвика дебати по въпроса и в Швейцария. Близо една четвърт от 8-милионното население на страната се състои от чужденци като въпросите с имиграцията и законите за предоставяне на убежище са сред най-големите притеснения на гласоподавателите.

Според данни на института за проучване на общественото мнение Gfs.bern 48% от гласоподавателите считат тези въпроси за най-важни пред държавата.

Избирателите в Швейцария, гласуваха за нов парламент, на фона на тревогите около миграционната криза. Гражданите избират депутати за двете камари на федералното събрание - Националният съвет, в който има 200 места, и Съвета на кантоните, в който местата са 46.

Имиграцията е основния въпрос, който определя нагласите на швейцарските избиратели. Антиимигрантската Швейцарска народна партия призова гражданите да гласуват за безопасна и свободна от европейско вмешателство и масова имиграция  страна. Тази партия в момента е най-голямата сила в долната камара на парламента.