Група българи бедства в Чили. В пустинята Атакама е обявено бедствено положение. Това сигнализира за Нова телевизия зрителят Иван Додуров. Той пише, че бедственото положение е заради проливни дъждове. Към 200 българи, участващи в изграждането на фотоволтаична централа, се намират там.

Малко по-късно в профила си във Фейсбук Иван Додуров пише, че сънародниците ни са добре. Заредили са се с храна, въпреки че магазините са наводнени. Додуров работи за Hydroenergy Company JSC.

От Министерство на външните работи заявиха пред News.bg, че до момента нито бедстващите българи, нито компанията, която ги е изпратила, са се обърнали към тях с молба за съдействие.

Страната ни няма дипломатическо представителство в Чили. Именно заради това ситуационният център на ведомството се е свързал с посолството на Република България в Аржентина, акредитирано и за Чили, което проверява информацията.

От външно министерство предположиха, че сънародниците ни се намират на място с достъп до комуникации, защото сигналът им е подаден чрез Фейсбук.

По-късно в разпратено до медиите съобщение на външното ни министерство се казва, че всички български граждани са добре.

Обстановката в района на наводнението в пустинята Атакама в Чили постепенно се нормализира. Всички български граждани са добре, настанени са по домовете си в град Каприато и изчакват отводняването, за да се завърнат на работа. Обезпечени са с храна и стоки от първа необходимост. Представители на компанията, чиито служители са те, са в постоянен контакт с тях, отбелязват от Външно.

Поройни дъждове от вторник насам са предизвикали наводнения в района на Атакама, северната част на Чили. Блокирани са пътища, а електрозахранването на много места е прекъснато.

Има десетки пострадали и няколко разрушени сгради. Правителството обяви бедствено положение, принудено от необичайните за сухия пустинен район порои.

Затворени са два гранични пункта с Аржентина, а полетите от и за регионалната столица Копиапо са отменени. Без ток са над 26 000 домакинства.

Ройтерс отбелязва, че северните пустинни региони на Чили са засегнати от най-силните дъждове за последните 20 години. По последна информация най-малко двама души са загинали, а 24 са изчезнали. Проливните дъждове доведоха до свлачища и преливане на реките. Хиляди хора са принудени да напуснат домовете си.

61 хиляди души останаха без електричество, а 50 хиляди нямат достъп до чиста питейна вода в регионите Кокимбо, Атакама и Антофагаста.