БДЖ стачката е на финалната права, според транспортния министър Ивайло Московски. По думите му не е изключено още днес да има договорка между заинтересованите страни.

На среща със синдикатите днес в 11 часа има голяма доза шанс да се договорят, но няма да отстъпим от мерките, които смятаме, че ще извадят дружеството от състоянието, в което е, заяви министърът пред Нова Телевизия и допълни, че категорично отпада вариантът с допълнителните 40 милиона лева от подписаното споразумение със синдикатите от бившия транспортен министър Александър Цветков. Това не е изпълнимо и няма да стане, категоричен е Ивайло Московски.

Той допълни, че има чисто технически елементи, по които трябва да се уточнят нещата. "Държавата няма да налива пари в БДЖ, без да види реални реформи", подчерта транспортният министър.

Запитан, ако днес не се разберат със синдикатите, утре ще има ли БДЖ, Московски отговори, че това е доста абстрактно. „Влаковете все пак вървят, защото има държавна субсидия. Моментът, в който всички влакове в страната ще спрат, е моментът, в който кредиторите влязат в процедура на изискуемост на техните кредити и тогава идват и запорират активите," обясни министърът.

Той категорично отхвърли твърденията, че обща цел е БДЖ да се доведе до фалит и да се продаде после евтино. „Технически дружеството е във фалит от гледна точка на финансовото му състояние," поясни още Московски и добави: „Трябва да спре да се спекулира с темата, че искаме да ликвидираме БДЖ и да го продадем за жълти стотинки, това не е истина."

По отношение на бонусите в дружеството, транспортният министър каза, че това зависи от това как служителите си изпълняват задълженията. "Тези, които работят по-качествено и съвестно ще получават повече. Идеята е създаване на фонд, съставен от вътрешно преразпределение на тези допълнителни социални ангажименти, които си имат към синдикатите, т.е. да не се дават парите пропорционално на всички, а да се дават спрямо заслугите на хората. Затова се предвижда от средата на следващата година да влезе такава бонусна система, изработена от БДЖ и от синдикатите", заяви Московски.

Той съобщи и че се предвижда съвсем скоро повишаване на цените на билетите с 9-15%.

По-късно в телефонна връзка Петър Бунев от КНСБ заяви, че синдикатите отиват на днешната среща с намерението да постигнат споразумение. Той обаче отказа да направи конкретна прогноза, тъй като „по време на преговори може да стане от нищо нещо."

Бунев поясни, че проблемът е дали ще се подпише колективният трудов договор, който гарантира правата на работниците, дори и след приватизация на дружеството.

Той направи прогноза и че „Товарни превози" до края на годината ще излезе на печалба.