Хаитяните отново се разбунтуваха. В столицата на страната Порт-о-Пренс се провеждат масови акции на демонстранти срещу миротворците на ООН, които местното население обвинява, че са донесли заразата от холера в страната.

Разгневените жители на страната буквално водят битка по улиците. Те организирали мощна барикада, препречили пътища и в гнева си замеряли с камъни камионите на миротворците.

В отговор на тези действия частите на ООН използвали сълзотворен газ.

Ожесточените сблъсъци стават на фона на предизборната кампания в страната, които трябва да се проведат на 28 ноември.

Според хаитяните правителството си затваря очите пред миротворците и не предприема необходимите действия за борба с епидемията.

От ООН пък заявиха, че към момента няма никакви доказателства, които категорично да доказват вината на "помощниците" от Непал. Отбелязва се, че подобен тип холера се наблюдава и в Южна Азия. Командващият на непалската армия заяви, че резултатите от лабораторните анализи позволяват да бъдат отхвърлени обвиненията срещу миротворците.

Епидемията засегна 10 провинции в страната, като до момента са загинали 1100 човека, а над 18 000 са хоспитализирани.

Обявена бе появата на болестта и в съседната на Хаити Доминиканска република. Заболялата е 32-годишен хаитянин, работеща в Доминикана. Предполага се, че той е заболял именно след пътуването си до Хаити.

Вчера бе съобщено за първи случай на холера в САЩ.