Разлив на бензин от продуктопровод на „Лукойл-Нефтохим", близо до базата на логистичната фирма „Деспред", е довел до затварянето на пътя между кв. "Долно Езерово" и с. Братово, тъй като има опасност от пожар и обгазяване.

Подготвя се организация по осигуряването на специализирана техника за източване на разлятото количество. Пътуващите могат да ползват алтернативния  маршрут през кв. "Горно Езерово".

Разлятото количество бензин е между 10 и 30 тона, като част от горивото е попаднало в река Чакърлийка, съобщава БТА, позовавайки се на отдел "Екология" в община Бургас.

Технологичен пропуск от корозия на тръбата или проблем със заваръчния шев са най-вероятните причини за разлива на десетки тонове бензин от нефтопровод на "Лукойл Нефтохим Бургас" на 2 километра от бургаския квартал "Долно езерово". В официално съобщение до медиите от "Лукойл" твърдят, че се разследва версията за криминален пробив при кражба на гориво.

В района се усеща силна задушлива миризма, но няма опасност от обгазяване на жителите на квартала, заяви пред Хоризонт кметът на Бургас Димитър Николов.

Най-важното е, че е овладян разливът. Не е констатиран, вследствие на 6-7 замервания, разлив в защитената територия. Според експертите на "Лукойл" е около 30 тона разлятото количество бензин А-95. В момента е създадена организация с десет цистерни, които изпомпват повърхностния слой от бензин и се насочва към пречиствателните съоръжения. По мнение на екипите до ранни часове на утрешния ден трябва да бъде източено цялото количество, посочи Николов.

Той обясни дали силната миризма на бензин е опасна за жителите на квартала.

Опасна е, ако стигне до жилищната територия, заради което сме затворили пътя от двете страни. Не пропускаме преминаването на автомобили, за да не застрашим живота и на хората. Има риск вследствие на високите температури от искра, от преминаващ автомобил да се получи пожар. Именно затова сме ограничили движението, докато не приключи акцията по обезвреждане и почистване на засегнатата и замърсена територия, каза още кметът на Бургас.

Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева и кметът на Бургас ще посетят отново утре (18 юни) от 9 часа мястото на бензиновия разлив, причинен от „Лукойл Нефтохим".

Късно тази вечер министър Василева отиде в замърсената с бензин зона, за да се запознае на място с работата на аварийните екипи. За справяне с инцидента е впрегнат целият експертен ресурс на РИОСВ - Бургас. Там са представители на общинските власти, екипи от рафинерията, ВиК и пожарната.

Цяла нощ от мястото на инцидента ще бъдат изпомпвани замърсени води. Утре сутринта ще има повече яснота за обхвата на разлива и размера на щетите. Заплаха за населението няма. Не са установени превишения на нормите във въздуха на близките населени места. В кв. Долно езерово и село Братово ще бъдат разположени мобилни станции за измерване на въздуха.

Взети са проби от водата река Чакърлийка, езерото Вая и прилежащата му влажна зона, правят се замервания на въздуха и на почвите в района, за да се установи степента на замърсяване.

Резултатите ще бъдат обявени незабавно щом пробите бъдат изследвани.