"Половината от българската администрация в момента е приета на работа без конкурс. Назначенията на Реформаторския блок са в пъти по-малко от това, което ДПС и БСП са привили през годините. Тези над 5 хиляди служители в администрацията без конкурси, са назначени от тях за три години, а само за миналата година над 1700 служители са били приети на работа със заобикаляне на закона". Това заяви пред БНР Димитър Танев, заместник-председател на бюджетната комисия в парламента и заместник-председател на „Движение България на гражданите" от Реформаторския блок.

Припомняме, вчера от РБ внесоха предложения за изменения на Закона за държавния служител.

"Ще предложим между първо и второ четене въвеждането на централизирания конкурс, при който органът по провеждането на процедурата е различен от органа, който назначава избрания. Така ще се пресекат порочните практики и се надяваме да получим подкрепа на другите политически сили, макар и да знаем, че ще е неохотна", каза още Танев.

Той подчерта, че законът прави разлика между мандатни високи длъжности, които се заемат без конкурси и там се назначават хора, които изпълняват поетите политически приоритети за реформи в качеството си на ръководители, и позициите на над 100 хиляди души публична администрация, експерти и специалисти, голяма част от които са назначени през различни „вратички" и със заобикаляне на закона, но те нямат ръководни функции.

Като „вратички", ползвани до момента, Димитър Танев посочи назначенията на непълно работно време, след което човекът се преназначава на свободна длъжност, и назначенията по заместване, след което служителят отива на редовно работно място - и при двете без конкурс.

Попитан за подкрепа от ГЕРБ на законопроекта, Танев каза, че всички назначения ще минат през конкурс и се надява всички политически сили да подкрепят предложенията, защото в противен случай биха платили високата политическа цена на недоверието на хората.

Тепърва ще се усъвършенства конкурсното начало и ще се изолира партиен или политически натиск. Предвиждаме освен на входа на администрацията, но и редовни атестации по време на работа, защото има много служители, които през годините са влезли неподготвени, минали са през тестове, но продължават да не са пригодни за държавна служба, добави още Димитър Танев, като подчерта, че стъпката е част от приоритетите на РБ за мащабна административна реформа.

Припомняме, вчера от БСП обявиха, че в Икономическото министерство има поголовна чистка.