Работещите в МВР може и да не получат увеличение на заплатите. Това заяви генералният комисар на МВР Павлин Димитров, цитиран от радио Пловдив.

Причината  за евентуалното отлагане на обещаните увеличения е кризата и замразяването на бюджетните заплати. Припомняме, служителите на МВР организираха няколко масови протеста, като едно от основните им искания беше именно увеличение на заплатите.

След протестите на полицаите от края на миналата и началото на тази година, възнагражденията им бяха вдигнати с 5% и им бе обещано поетапно увеличение, според възможностите на министерството.

Генералният комисар на МВР настоя за консенсус между политическите сили, които да приемат програма за сигурността на гражданите, която да реши въпроса и с финансирането на системата.

Тя трябва да е национален приоритет и да се изпълнява, независимо от това кой е на власт, посочи Димитров. Той допълни, че дали ще се отпуснат обещаните 10 нови щата за полицията в Пловдив, ще се реши след като се получат исканията от всички областни дирекции.

Павлин Димитров допълни, че очаква средствата от ЕС за покупка на нови пожарни да се усвоят и техниката да бъде купена, въпреки ареста на собственика на фирма „Авто инженеринг" Росен Маринов, който спечели два конкурса, но е обвинен в предлагане на подкуп за други сделки с държавата.