Лидерът на украинската формация БЮТ и лидер на опозицията в предишния парламент на Украйна Юлия Тимошенко днес бе избрана за премиер на страната, съобщава УНИАН.

За нея гласуваха 226 депутати. Всички народни представители от формацията на Тимошенко БЮТ гласува утвърдително, като гласуването на самата Тимошенко бе посрещнато с аплодисменти.

От другата партия "Наша Украйна", с която е сформирана т.нар. оранжева коалиция, гласуваха 70 депутати. Два гласа са по-малко - единият депутат се намира в болница, а Иван Плющ се въздържа.

Останалите партии в парламента - Партиите на регионите, Блокът на Литвин и Комунистическата партия на Украйна - отказаха да вземат участие в гласуването.

Това беше третото поред гласуване на парламента на Украйна, който миналата седмица при две гласувания отхвърли предложението на президента Виктор Юшченко. На Тимошенко не достигна при гласуването 1 глас.

Затова след конслутации между парламентарните фракции бе решено днес да се гласува поименно. На третото поред, поименно гласуване премиер на Украйна стана Юлия Тимошенко.

Досегашният премиер Виктор Янукович заяви от парламентарната трибуна, че оглавяваната от него Партия на регионите, която преди избирането на новия парламент беше на власт, излиза в опозиция.

Според Янукович, с встъпването на Тимошенко на премиерския пост политическата нестабилност в Украйна ще се задълбочи и страната ще бъде изправена пред нови изпитания.  

Според наблюдателите Юлия Тимошенко ще направи опит за преразглеждане на договореностите за руския газ в рамките на близките 2-3 месеца.

През 2006 г. „Газпром" установи цена на газа за Украйна от 230 долара за хиляда кубични метра. Благодарение на посредничеството на украинско-руската компания РосУкрЕнерго, която оперира както с руски, така и с тюркменски газ, цената беше понижена до 95 долара. От 2007 Тюркменистан увеличи цената на своя газ на 100 долара за 1000 кубични метра, поради което газът за Украйна поскъпна на 130 долара.