Директорът на дирекцията за финансово разузнаване към ДАНС Полина Кавръкова е била назначена на поста в началото на "надуването на балона КТБ" и е напуснала дни преди "банката да бъде ударена" и да изпадне в криза - на 30-ти май 2014 г., показва разследване на bTV.

Ексшефката на „Финансово разузнаване" обвини реформатора Атанасов в лъжа

Още...

Медията се позовава на данни от социалната мрежа за публикуване и анализ на документи, получени вследствие изтичане на информация -Уикилийкс, както и на доклад на посолството на САЩ. Според Уикилийкс сред "гнилите ябълки" в българската банкова система е именно банката на Цветан Василев - КТБ. Разследването цитира и данни, сочещи връзка между банката и Движението за права и свободи (ДПС).

Ген. Атанасов се оплете в собствената си конспирация, отговориха от ДПС

Още...

Кавръкова застава на поста, след като от там напуска д-р Васил Киров, който в момента е заместник-директор на европейската служба за борба с измамите ОЛАФ. Преди това тя е била съсобственик на счетоводна компания в Добрич, а неин партньор - скандален бизнесмен, замесен в случая с подкупа на варненска съдийка преди време. Според медията Полина Кавръкова няма никакъв стаж във финансовото разузнаване, нито в службите за сигурност.

В момента е назначена в Комисията за финансов надзор (КФН). Отказала коментар по темата с аргумента, че е подписала декларация за конфиденциалност след излизането си от ДАНС.

От ОЛАФ също отказали д-р Васил Киров да направи изявление по случая.

Случаят предизвика реакцията на депутатът от БСП Георги Кадиев, според когото Дирекцията за финансово разузнаване и председателят на ДАНС Владимир Писанчев трябва да бъдат разследвани, защото не са използвали възможностите, които законите им предоставят, за да следят ситуацията с финансовото състояние на КТБ.

Това са банкови преводи, стотици милиони отишли в една или друга сметка. Всеки превод над 30 000 лв. трябва да съдържа мотив за извършването му. Ако изтърват тези риби от мрежата си, каква е гаранцията, че не са изпуснали и други такива риби, попита Кадиев и добави, че ако дирекцията не е забелязала, тогава идва въпросът какъв е смисълът от тези служби?

Според депутата трябва да се разбере защо ситуацията с КТБ е пропусната, ДАНС да обясни какви действия е предприела, къде е подала сигнали, че се случва нещо нередно в банката, след което, ако се наложи, отговорността да се прехвърли на друга институция, защото крайният резултат е, че 4 млрд.лв. ги няма.

Темата коментира бившият шеф на Разузнаването и настоящ депутат от Реформаторския блок ген. Атанас Атанасов.

Нещата са много по-дебели. Няма никакво проспиване. Просто са покрити, категоричен беше Атанасов. Не може да разполагаш с такъв солиден инструментариум, какъвто е законът, който дава изключителни правомощия на ДАНС, и да не го използваш, защото ти можеш само да си стоиш на бюрото и банките да ти дават информация за всеки превод над 10 000 лв. извън страната, смята той.

По думите му от времето на Георги Петканов като министър на вътрешните работи в службите за сигурност започва търгуването на постове. Постът в Дирекцията за финансово разузнаване е изтъргуван, категоричен беше генералът и попита защо данни, идващи от източник като посолството на САЩ, са били забравени.

Изключително трагична е ситуацията в ДАНС. Вчера иронично насочих общественото внимание към този проблем на държавата, заяви Атанасов, визирайки определението, което самият той даде, че ДАНС е "спяща клетка в сигурността".

Ако отидете в ДАНС и проверите колко синове и дъщери на бивши окръжни началници на МВР са служители там, ще се хванете за главата, продължи депутатът.

Според него споменатият бивш шеф на финансовото разузнаване д-р Киров е "избягал" в ОЛАФ. Той го определи като изключителен професионалист, доказателство за което бил фактът, че единствено благодарение на личните му качества е заел високия пост в европейската служба за борба с измамите, след като се явил на конкурс. Докато Кавръкова е назначена нарочно, за да може да бъде полезна на приятелите си, заключи Атанасов.

Надуването на балона "КТБ" беше финансова операция на сараите. Тези, които се опитват да спасят кадровото статукво в ДАНС са ДПС. Кавръкова е скрита в КФН, не назначена, продължи анализа си генералът.

Не съм оптимист за търсенето на отговорност за този грабеж, защто институциите от които зависи, са замесени. Прокуратурата участваше в този скандал. А само тя може да търси наказателна отговорност. Кажете на кой да вярвам?! Затова ние от РБ искаме много тежки съдебни реформи, отсече Атанас Атанасов.

Депутатът коментира и шумната акция срещу разпространението на радикален ислям в пазарджишкия квартал "Изток".

Аз съм краен, но категорично мисля, че всичко това е пиар, който цели да укрепи разтропаното положение на шефа на ДАНС и да отклони общественото внимание от тежките скандали, които тресат работата на прокуратурата. ДАНС и прокуратурата работят гръб в гръб, заяви Атанасов и допълни, че според него Владимир Писанчев казал повече на пресконференцията си по повод акцията, отколкото в пленарна зала вчера.

Проф. Станилов от Атака стана и му се скара, че трябва да говори по-конкретно, а той отвърна, че 22 години се е учил да мълчи, възмути се още генералът, разказвайки за закритото изслушване на шефа на ДАНС в пленарна зала.

ДПС бяха по-ниски от тревата и в зала, и навън. Трябваше да имитират нещо в зала, затова Лютви Местан зададе въпрос, допълни реформаторът. По думите му акцията в Пазарджик била съгласувана именно с ДПС и целяла да укрепи ръководните кадри в ДАНС, назначени от партията.

От 2001 насам да сте чули да е изгонен чужд шпионин от страната ни, попита Атанасов, заявявайки, че ДАНС е "чадър върху обръчите от фирми на сараите". Той беше категоричен, че изтеклата информация за спецоперацията е скалъпен елементарен повод и допълни: Ако онези от "Ислямска държава" не бяха чули, че имат привърженици тук, то сега вече 100% разбраха.

Накрая той отново призова Владимир Писанчев да бъде отстранен от шефския пост, за да бъде проверена работата на Агенцията за национална сигурност коректно.
Голям набор от обекти на ДАНС са били предадени на прокуратурата по време на изборите и аз искам да знам кои са те. Подозирам, че голяма част от тях са били по площадите, завърши ген. Атанасов.