Десетки членове на ВМРО, водени от заместник-председателя на партията Ангел Джамбазки и местния председател Георги Петров, се събраха пред Общината в Кюстендил, за да посрещнат министър-председателя на Македония Никола Груевски.

Припомняме, в момента в сградата се провежда среща на премиера Пламен Орешарски с Груевски, на която присъстват наши и македонски министри. Темата на срещата е добросъседските отношения между страната ни и Македония, а посещението е по идея на македонаците.

Орешарски се среща с македонския премиер в Кюстендил
Още...

ВМРО направиха опит да подарят на македонския премиер българския трибагреник, но засилената охрана не им позволи да се доближат и да поднесат подаръка. Тогава войводите и техните симпатизантите изпяха стария български химн „Изгрей зора на свободата".

Целта на посрещачите от ВМРО бе символично да покажат на Груевски, че Македония е била и е българска.

Националистите издигнаха плакати, сред които: „ВМРО: Македония е Българска", „Не на терора на българите в Македония", „Долу ръцете от българската история", „О, неразумний юроде...".

„Предполагам, че Груевски за първи път чува химна на Организацията и първия химн на Народна Република Македония, тъй като тези неща не ги пиши в сръбските учебници. Би било хубаво да го научи, все пак той е председател на партия, чиято абревиатура е ВМРО", бяха думите на заместник-председателя на ВМРО Ангел Джамбазки.

Преди дни от ВМРО изпратиха позиция до министър-председателя Пламен Орешарски, която също трябваше да бъде връчена по време на посещението в Кюстендил. В нея от партията настояват българското правителство да отстоява правата на сънародниците ни, живеещи в Македония.

Орешарски трябва да постави на масата за преговори исканията, които ВМРО от години предлага. Изпълнението им ще гарантира защитата на правата на българите в Македония, обясни Джамбазки.