Три часа пътищата към Златарица ще са блокирани днес, предаде БНР. С протеста жителите на града искат да покажат на властите нуждата от спешен ремонт на пътищата. Асфалтът е доразрушен, след като през района е отклонено движението от село Мерданя за град Елена.

В края на миналата година свлачище прекъсна пътя към град Елена и трафикът беше насочен по обходен маршрут - през община Златарица. Кметът на Златарица Пенчо Чанев подкрепя гражданския протест.

"Аз съм два мандата, а третокласна пътна мрежа тук е кърпена, като за миналата година бяха  дадени 4747 лева. След като стана свлачището за Елена, поискаха да осигурим достъп. Ние нямаше как да го откажем. Бяха ни казали, че ще бъде за месец, но това продължава вече четири месеца. Пренасочването на потока разруши пътищата. Искам да ни чуят и да разберат, че колкото и да сме малка община, тук живеят хора, плащат си винетките. Имаме висока събираемост на пътните данъци", заяви Чанев.

Кметът е получил предупредително писмо, че ако блокадата бъде предприета, той ще бъде глобен.

От Агенцията "Пътна инфраструктура" съобщиха, че до края на май, проблемът със свлачището ще бъде решен, движението към град Елена ще бъде пуснато и тогава ще бъдат ремонтирани пътищата, използвани за обходния маршрут.