През юли се очаква средната месечна температура да бъде около нормата. За равнините тя е между 21° и 25°, за високите полета - между 18° и 21°, а за планините - между 5° и 12°. Според месечната прогноза на синоптиците най-ниските температури ще бъдат между 12 и 17°, а най-високите - между 33° и 38°.

От Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН очакват месечната сума на валежите да бъде около нормата. За по-голямата част от страната тя е между 40 и 60 л/кв. м. По Черноморието и долината на р. Струма месечната сума е между 30 и 50 л/кв.м, а за планинските райони - от 60 до 120 л/кв.м.

Синоптиците прогнозират хладно време през първите няколко дни на месеца. Очаква се облачността да е значителна и на много места ще има валежи - главно в часовете около и след обяд с гръмотевици.

Чувствително повишение на температурите се очаква през втората половина на първото десетдневие. Времето ще бъде предимно слънчево. По-значителни увеличения на областта се очакват в края на десетдневието. Тогава на места са възможни и краткотрайни валежи.

Синоптиците очакват през второто десетдневие температурите да бъдат около нормалните за периода, като ще преобладава слънчево време.

Около 12-ти, 15-ти и 20-ти юли има най-голяма вероятност за преминаване на атмосферни смущения и условия за развитие на купеста и купесто-дъждовна облачност с краткотрайни превалявания и гръмотевици. Именно в този период температурите относително ще се понижат.

Предимно слънчево време се очаква през повечето дни от третото десетдневие. Вероятност за преминаване на бързи студени атмосферни фронтове има около 21-и, 25-и и в края на месеца. Синоптиците прогнозират, че на места на запад и изток ще превали краткотраен дъжд, придружен от гръмотевици и усилвания на вятъра.

По-чувствително понижение на температурите се очаква около средата на десетдневието.