Френските власти изразиха силно недоволство към реакциите в България и Румъния относно принудителното връщане на циганите, които живеят във Франция.

Френският държавен секретар по европейските въпроси Пиер Льолуш посочи, че е „бил малко изненадан" да прочете някои коментари в двете страни, в които се отправя упрек към Франция, че депортира роми.

Всъщност ние не правим нищо друго освен да прилагаме европейското право, като извършваме доброволно връщане на гражданите, придружено с финансова помощ, тежестта на която е поета от френските данъкоплатци, обясни той, цитиран от Le Point.

Пиер Льолуш
Любопитна интерпретация на договорите (европейските - бел. ред.) е да се смята, че някои страни могат да предлагат като единствена перспектива на ромското си население възможността да емигрира към по-богати страни, които ще трябва да го интегрират, коментира Льолуш.

Той добави, че разчита България и Румъния да поемат отговорността спрямо гражданите си, защото преди свободата на движение от една страна-членка в друга, стои задължението на всяка държава да осигури защитата и интеграцията на собствените си граждани.

Около 40 цигани са били изведени от склад в Марсилия, където са пребививали дълго време, съобщиха френски медии. Подобна акция е била осъществена и в град Лил, където под надзора на полицията вече се намират 20 представители на това малцинство.

Льолуш напомни още веднъж голямата финансова помощ, която Румъния получава за интегрирането на ромите (20 милиарда евро, отпуснати в периода 2007-2013г. - бел.ред.), и настоя за ефективното им усвояване.

Междувременно изданието Euroactiv съобщи, че Валентин Мокано - държавният секретар в министерството на труда на Румъния, отговарящ за ромите, ще посети Париж. Визитата му във френската столица ще продължи два дни - 25 и 26 август.

България запазва забележително мълчание по случая с ромите, пише още изданието.
То не пропуска да отбележи, че Франция е уверила българските власти, че депортирането на представителите на тези малцинства няма да отдалечи присъединяването на страната към Шенген.

Междувременно вътрешният министър Цветанов коментира, че в момента няма нищо тревожно в позицията на Франция и не става въпрос за бум на роми, които трябва да бъдат върнати в страната.

По думите му се касае за връщане на 30 човека (утре - 25 август, те кацат във Варна) и те се връщат доброволно, а не заради санкция, подчерта той.

Цветанов добави, че периодично български граждани, които не спазват законодателството на ЕС, биват връщани, обикновено по около 15-20 човека.