Чуждестранните туристи не са намалели. Това съобщи Анелия Генова, директор на Дирекция „Маркетинг и реклама" в Министерството на икономиката и енергетиката, цитирана от БНР. Официалната статистика за първите 6 месеца показва ръст от 5,7%. Това е тенденция, която отбелязваме през последните години. България се движи с малко по-високи ръстове от средния ръст на Европа, който е 4-4,4%, обясни тя.

По думите й руският пазар се движи със слаб ръст от 4 % за първите 6 месеца. Германия е с ръст от 9% и приблизително 200 000 туристи. Същият е и случаят с Холандия, която е с 15% ръст. Забелязва се възвръщане на пазари, които са със загубени позиции поради кризисни фактори, като например Израел. Израел е с почти 50 000 туристи и над 55% ръст. Това е официална статистика за хора, преминали границата и останали повече от 1 нощувка, те се броят за туристи, обясни експертът.

Според Генова искането за 1% от оборота, който генерира туризмът, да отива за реклама е реалистично.

След тревожните първи прогнози за спад с 10% на туристите, вече се говори и като цяло за по-малко приходи от туризма тази година. В Слънчев бряг предлагат специални оферти с по-ниски цени в активния сезон. Ръководството на курорта подчертава, че това е показателно, че почивната база не е пълна.

Изпълнителният директор на акционерното дружество, стопанисващи комплекса, Златко Димитров смята, че българският туризъм се спъва от грешна реклама и ценова политика. Той намира за особено тревожен факта, че в комплекса има незаети хотели през активния сезон.

Лошото време, кризите в Израел и Украйна, световното първенство по футбол са сред най-често сочените причини за слабия туристически сезон тази година. С 30% по-малко израелски туристи се очаква да посетят страната ни, каза пък председателят на еврейското дружество в Бургас.

Калин Драганов, член на УС на Асоциацията на българските туристически агенции и туристически оператори, констатира, че тази година има доста по-малко туристи от чужбина. Той смята, че основната причина за това са събитията в Украйна.