Цената на тока отново стана повод за остри реплики между депутатите, като този път основни „актьори" в политическата „сценка" в пленарна зала бяха ГЕРБ и „БСП Лява България".

Преди началото на редовния парламентарен контрол от левицата обвиниха правителството за това, че контролира независимата Комисия за енергийно и водно регулиране (КЕВР) и може да й повлияе за цената на тока. „Връщането на ГЕРБ на власт се отразява пагубно на цените на електроенергията", обяви от парламентарната трибуна депутатът от столетницата Таско Ерменков и с това посочи и другото притеснение на социалистите - новата цена на тока за индустрията.

От „БСП Лява България" съзряха още опит на кабинета „Борисов 2" да се меси в работата на енергийния регулатор. Ерменков използва момента да напомни, че от столетницата не изпратиха свой човек в енергийната комисия на КЕВР. „Независимостта на контролните органи да бъде гарантирана", поиска още червеният депутат.

От ГЕРБ не закъсняха с отговора и веднага обявиха, че енергийният регулатор е независим. „Не се опитвайте да се извините и да се дистанцирате от решението на КЕВР, защото вашият член също участва, когато се вземат решения за цените на електроенергията", отсече председателят на парламентарната комисия по енергетика Делян Добрев.

Припомняме, тече задочен диалог между властта, КЕВР и депутатите, започнал по-активно в сряда, след като Борисов намекна, че няма да е зле регулаторът да отложи с месец решението си за цената на тока.