крс логоАсоциацията на потребителите на телекомуникационни и интернет услуги (АПТИУ ) призова председателя на Комисията за регулиране на съобщенията Веселин Божков да подаде оставката си. В противен случай ще бъде заведен иск срещу КРС и държавата, заплашиха от АПТИУ.

Причина за напрежението между комисията и потребителите е липсата на реакция от страна на държавния орган, след като технически проблем в М-Тел остави стотици хиляди потребители на телекома без никаква яснота за натрупаните им задължения.

Припомняме, през септември безпрецедентен технически проблем блокира подписването на нови договори и обслужването на клиенти на мобилния оператор. От М-Тел се извиниха на клиентите си и обещаха до края на октомври затрудненията да бъдат преодолени. Това обаче не се случи в срок.

Според последното интервю на изпълнителния директор на телекома Андреас Майерхофер, „детските болести" на новата платформа трябва да бъдат излекувани до края на годината. По думите му, няма да има глоба за фирмата, внедрила злощастната система.

Янаки Ганчев от АПТИУ заяви, че от КРС отказали да вземат отношение и пренасочили асоциацията към Комисията за защита на потребителите. След консултация с нея станало ясно, обаче, че именно ведомството на Божков е компетентно в конкретния случай.

Проблемите със системата на М-Тел са нарушения съгласно Закона за електронните съобщения, поради липса на достъп на информация за текущата сметка и крайния срок на отстраняване на проблемната ситуация, смятат от АПТИУ.

Въпреки това, председателят на КРС отговорил и на повторно изпратеното до него писмо, че не разполага с правомощията да санкционира М-Тел. Според Ганчев това показва, че комисията е абдикирала от задълженията си.

В официално изявление от асоциацията призоваха Веселин Божков да подаде оставката си със становище, че "... КРС толерира поведение, което не кореспондира с добрите търговски практики...", поради което е загубила безвъзвратно общественото доверие.

Ако това не стане до края на годината, от АПТИУ ще заведат дело срещу държавата и КРС, тъй като според Конституцията, „Държавата отговаря за вреди, причинени от незаконни актове или действия на нейни длъжностни лица".

От Комисията за регулиране на съобщенията потвърдиха становището си, че няма законови предпоставки за санкциониране на М-Тел. Въпреки това, комисията „в интерес на защитата на крайните потребители" е поискала обяснение за проблемите с клиентската платформа на мобилния оператор.

В становището се посочва, че потребителите могат да заведат колективни искове срещу М-Тел по реда на Гражданско-процесуалния кодекс. Янаки Ганчев от АПТИУ коментира, че подобни искове вече се подготвят, но първата цел на асоциацията е отстраняването на Божков.

Припомняме, името на Веселин Божков беше свързано в скандала с Радио К2. Срещу председателя на КРС се води дело за длъжностно престъпление, след като се появиха информации, че е поискал подкуп, за да изпълни прокурорско нареждане и да отстрани от честотата на радиото незаконно „намърдала се" там станция.

Посланиците на САЩ, Испания и Франция заявиха, че ще следят хода му, като Джеймс Уорлик определи действията на Божков като „добър пример за корупция и лошо влияние".