Вследствие на данъчната ревизия на фирмите на семейството на Делян Пеевски, бяха преизчислени данъчните задължения на тези фирми и бяха платени общо над 300 000 лева данъци. Това съобщи заместник-главният прокурор Борислав Сарафов, цитиран от БГНЕС.

Действията на прокуратурата доведоха до плащане на данъци в държавната хазна. По думите на Сарафов действията на разследващите са се отразили положително на страната и фиска. Все още не е приключила данъчната проверка на Николай Бареков, защото тя обхаща и настоящата година, допълни заместник-главният прокурор.

"По отношение на Цветан Василев прокуратурата е направила всичко необходимо, което е за всеки един обвиняем, нито повече, нито по-малко, той не е обвиняем с по-особен статут", коментира още заместник-главният прокурор.

Той коментира и днешния трагичен инцидент с асансьор в столицата, при който една жена загина, а друга е в тежко състояние. "Това е доста неприятен инцидент, аз самият ползвам асансьор, защото живея на 16-ия етаж, ще се води наказателно производство, ако има виновни лица, ще понесат наказателна отговорност. Тук е въпросът за отговорността на контролните инспекции, които трябва да надзирават тази наистина високо рискова дейност, а именно ремонтът и поддръжката на асансьори", каза Сарафов. Той не изключи прокуратурата да разпореди проверки по фирмите, занимаващи се с тази дейност.

Сарафов коментира и причините за прекратяването на делото за смъртта на Чакъра. Според събраните по делото доказателства и изготвените експертизи няма виновни длъжностни лица, според окончателното заключение на експертизата няма извършени престъпления от длъжностни лица, обясни той.

Припомняме, че Тодор Димов-Чакъра беше уит през 2003 г. след като полицаи стреляха с гранатомети по вилата, в която се беше барикадирал. До тази мярка се стигна, след като той откри огън с автомат „Калашников" срещу униформените, а впоследствие се барикадира във вилата си, за да не бъде прибран да излежи присъда. Акцията отпреди 11 години може да се опише като невиждан за страната ни по онова време екшън. Тогава главен секретар на МВР беше Бойко Борисо, под чието командване се водеше операцията по залавянето на Чакъра. Разследващите трябваше да изяснят дали Борисов е виновен за смъртта на Димов.

Продължават обаче разследванията по делата, свързани с използването на "Авиоотряд" 28 и на военната авиационна техника от бившия премиер Бойко Борисов, допълни Борислав Сарафов.

Зам.-главният прокурор съобщи, че делото за случилото се в Лясковец е на финалната си права. Експертизата е категорична, че обвиняемият Петко Петков е вменяем, може да ръководи действията и постъпките си и носи отговорност за извършеното. Предстои окончателното привличане и предявяване на материалите на обвиняемия, обясни Сарафов.
Припомняме, че на 14 март тази година 53-годишният мъж откри огън срещу спецполицаи и уби единият от тях. Това стана по време на операция по неговото обезвреждане, тъй като от близкото училище имаше подавани редица сигнали, че Петков заплашва със стрелба учениците. По време на спецоперацията се оказа, че мъжът е запасен със сериозен боен арсенал. В престрелката загина командоса Емил Шарков.