България, както и ЕС са изправени пред една критична ситуация. Това заяви вътрешният министър Цветлин Йовчев, който дойде във вътрешната парламентарна комисия, за да докладва за кризата с бежанците от Сирия.

На ниво ЕС има консенсус, че са нужни извънредни мерки за справяне със ситуацията с бежанския поток. Стана ясно от думите на министъра, че ще получим значителна финансова помощ от Брюксел.

Съвсем реално е според МВР шефа, до края на годината да надминем цифрата от 11 000 бежанци, преминали нашата граница. Цветлин Йовчев дори очаква до края на годината техният брой да надхвърли 13 000. 2377 са бежанците само през септември.

МВР очаква 7000-8000 бежанци да преминат границата ни с Турция за първите 3 месеца на 2014.

Цветлин Йовчев подчерта, че Европа оценява това, което сме направили досега за бежанската криза. България се справя изключително добре с наблюдението на границата ни с Турция, стана ясно още от думите на министъра, като такива са били и констатациите на европейските ни партньори.

Успяваме да заловим почти всички, които преминават границата ни, каза силовият министър. България се справя много добре с охрана на границата и това, което трябва да правим, го правим, категоричен бе министър Йовчев.

Над 1300 души са ангажирани с охраната на българо-турската граница, обясни той. 29 души от Фронтекс и 7 автомобила са се включили да ни помагат.

Министърът предупреди, че силно натоварени са служителите на повереното му ведомство. Той увери, че МВР има готовност да изпрати още служители на границата, ако се наложи.

Над 1200 нови места, които държавата е разкрила за настаняване на бежанци след наплива вече са заети, стана ясно още от думите на Цветлин Йовчев. 1500 нови места до един месец ще приемат бежанци.

Проблемът е сериозен, проблемът е сериозен за Европа като аз към момента не виждам ясно решение, подчерта Цветлин Йовчев. Според него въпреки всичко ще се справим с бежанския наплив, който се очаква до края на годината.

Министърът обаче предупреди, че все пак страната ни си има капацитет, до който може да поеме бежанци. 100-400 бежанци можели да поемат други европейски страни, поне такава била готовността им, като според министър Йовчев това е несериозно.

Трябва да обединим усилия, без политически позиции и пристрастия, настоя министърът на вътрешните работи като настоя за общонационално решение на проблема.

Въпреки кратките срокове, в които се налага да работят служителите, ангажирани с проверката и настаняването на бежанците, министърът увери, че се работи качествено и така ще бъде и за напред.

Спецслужбите са ангажирани да отсяват съмнителните бежанци. Незначителен е рискът за промяна на криминогенната обстановка според Цветлин Йовчев. С 10% са се увеличили престъпленията, извършени от чужденци на наша територия, стана ясно още от думите му.
Самите бежанци обаче не са извършители на престъпления, поясни вътрешният министър.

Заместникът на Цветлин Йовчев, Васил Маринов, обясни, че престъпленията, извършени от сирийци са намалели тази година. През 2012 сирийци са извършили 9 кражби, а тази година до момента само 6.
3 пъти е увеличено полицейското присъствие в местата за настаняване на бежанци.

4 лица, преминали границата ни са рискови и предстои тяхното експулсиране, стана ясно още на днешното заседание на вътрешната комисия.

Младен Червеняков от БСП информира, че японското правителство е готово да ни даде 60 милиона евро. Бразилия пък е готова да поеме бежанци от Сирия. Той поиска да разбере водим ли преговори в тази насока.

Другите констатации на МВР, с които бяха запознати депутатите: Нови 4 милиона бежанци се очаква да напуснат Сирия, досега те са 2 милиона. Това са данни на Върховният комисариат за бежанците към ООН.

Планира се увеличение на социалните работници в местата за настаняване на бежанци. 1,3 милиона евро са осигурили от БЧК като част от средствата ще отидат за изхранване на бежанците.

Турция е готова да подпишем договор за реадмисия, който ще ни позволи да връщаме нелегални емигранти, преминали границата ни с южната ни съседка. Турция обаче иска в замяна облекчен визов режим с ЕС за своите граждани.

Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров на свой ред обясни, че край Шабла сме задържали кораб с 22 нелегални емигранти. Задържаните са от афганистански произход. Засилено е наблюдението и на морската ни граница, увери Лазаров.

Към днешна дата в страната ни са влезли около 6500 бежанци, като 60% от тях са сирийски граждани, разкри по-късно зам.-министърът на вътрешните работи Пламен Ангелов по време на заседанието на парламентарната комисия по въпросите на децата, младежта и спорта. То се проведе в присъствието на вицепрезидента Маргарита Попова.
Останалите граждани, търсещи убежище у нас са от Алжир, Афганистан, Палестина и Мали, добави Ангелов.

Настанените бежанци в различните домове към Държавната агенция за бежанците и Дирекция „Миграция" са около 3500. „Останалите около 2000 бежанци, които са основно жени и деца, са настанени за собствена сметка или чрез т. нар „алтернативно наставяне" в различни хотели и пансиони, където очакват своя официален статут на бежанци", посочи Ангелов.
В трите лагера в София са настанени 2060 лица, като на този етап няма никаква планове да се откриват нови центрове, категоричен бе той.

Капацитетът е големият проблем на Агенцията за бежанците, увери от своя страна нейният зам.-председател Стоян Петров.
В с. Баня той е изпълнен на над 200%, в Пъстрогор около 150%, в „Овча Купел" и „Враждебна" в София наближава 100%, коментира той.
Проблем са и служителите на агенцията, които са точно 133 души и са разчетени за около 1000 - 1200 бежанци годишно.

Около 10-15% от 6500-те емигранти, влезли в страната ни от началото на годината, са деца. В същите рамки са и жените, а останалите емигранти на наша територия - 70 %, са мъже, отговори на въпрос на news.bg след заседанието Стоян Петров.