25 хиляди испанци прекараха нощта на площада „Пуерта дел сол" в центъра на Мадрид. Демонстрациите започнаха още на15 май с искания за промяна на икономическата политика и призив за бойкот на предстоящите утре местни и регионални избори.

Участниците в тях са решени да продължат със своите протести, въпреки забраната на Испанската избирателна комисия, наложена поради опасения от нарушаване на изборния процес.

Протестиращите се обявиха срещу икономическата и социална политика на испанското правителство и поискаха работа за 45-те процента безработни младежи в страната.

Участници в демонстрацията посочиха, че близо половината от младежите в Испания са безработни, силно засегнати са даже тези с престижно образование. По думите им сред новите антикризисни мерки е и намаляването на университетските стипендии, което прави невъзможно следването на тези, които нямат постоянна работа.

Националната статистика показва, че 43,5% испанците под 25 години са безработни, като това е над два пъти повече от средното за страната. Това са най-високите нива в ЕС.

Според наблюдатели, протестите са вдъхновени от вълната на социално недоволство в Северна Африка и Близкия Изток, както и реакциите срещу „затягането на колана" в европейските градове.

Правителството на премиера Сапатеро се опитва с всички възможни мерки да изкара икономиката от рецесията, в която попадна заради срива на строителния сектор и драстичното понижение на потребителските разходи.