Правителството максимално бързо трябва да започне интеграцията на ромите. Тази позиция изрази на пресконференция Илия Илиев, председател на партия ДРОМ. Причина за коментара му са изказванията на политици от ЕС , включително и изявлението на френския външен министър, който обяви, че България не бива да влиза в Шенген, докато не си реши проблемите с ромите.

Подобни изявление има и от холандското правителство, Германия и Франция. Според нас това е много притеснително, категоричен е Илия Илиев. По думите му всяко правителство идва на власт с обещания за ромите, но впоследствие проблемите на общността остават на заден план.

ДРОМ стартира кръгли маси и преговори с партии в и извън НС, НПО, на които ще обсъдят и ще дадат бързи идеи за интеграция на ромската общност. Между 700 000 и 1 милион роми живеят в България. Големият проблем на ромското общество е, че ромите нямат присъствие в държавните структури и в държавната администрация, смята Илия Илиев.

Той предлага да се създадат работни групи, които да обсъдят проблемите на ромите и да предложат законодателни мерки, които да подпомогнат интеграцията на циганите. Според Илиев големите пакости на Запад ги правели румънските цигани, не нашите.

От ДРОМ също така са притеснени от бежанския поток. Според партията бежанците ще засилят криминалната обстановка у нас, както и създават опасности за зарази и болести, тъй като хигиенните им и здравни навици не били като на европейците.

В ДРОМ са недоволни и от призива на столичния кмет Йорданка Фандъкова да се намери бърза работа на бежанците. Според Илия Илиев тези хора по никакъв начин не са допринесли за икономиката ни. Фандъкова трябва да се замисли дали позицията й е правилна, призова председателят на ДРОМ.

Илиев смята, че позициите на партията му ще бъдат чути, защото, както той се изрази България е различна и мнението на обществото се чува. Според председателя на ДРОМ ще се създаде конфронтация между ромите и бежанците. Те бъркат в нашето канче, обясни Илия Илиев. Той призова бежанците да си ходят в родните страни, защото „ще ни претопят".

Председателят на ДРОМ предлага бежанците от Сирия да останат в Турция, с която, според него, имали сходна култура и религия.

Фирмите, които наемат роми на работа да се ползват с данъчни облекчения, предлагат от ДРОМ. На въпрос на News.bg с какво здравните и хигиенни навици на бежанците са по-опасни, отколкото хигиенните навици в гетото, той обясни, че хората в гетото живеят в рамките на една община, където има полиция, ползват и европейско здравеопазване.

В гетото, ако има зараза, това много бързо се разучва и веднага се предприемат мерки, категоричен е председателят на ДРОМ. В гетото, ако има един човек болен от СПИН, то се знае кой е, увери Илия Илиев.

Той „захапа" и свършеното от предишното правителство, че не подсигурило границата ни с Турция и сега има такъв бежански поток към страната ни. Социалната система на Запад според него се източва от българите, не от ромите. Циганите нямали капацитета да източват социалните системи. Освен това според него трудно би се източила социалната система на развитите икономики.

Също така стана ясно, че Цветан Цветанов, който оглавяваше съвета за интеграция на ромите в предишния мандат, ръководел съвета, все едно е „от дядо му и баба му", както се изрази председателят на ДРОМ и реално нищо за интеграцията не е свършено.