Различията между нас и ГЕРБ програмно са много. Ние имаме сериозни различия с оглед на това да има проевропейска реформаторска политика.

Това каза лидерът на „Демократи за силна България" Иван Костов в сутрешния блок на Би Ти Ви.

Относно изказванията на лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред редица медии относно задължителното въвеждане на български имена на всички български граждани, лидерът на ДСБ заяви: „Да кажеш за Възродителния процес, че е с добри цели и лошо изпълнение - това е етническа нетолерантност, не може така. Това е все едно да кажеш на един човек - правилно са ти сменили името, правилно са те изселили".

На реплика на водещия, че лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов не е имал точно това предвид, Костов заяви, че всички обаче, са го разбрали по този начин.

Да кажеш за Възродителния процес, че е с добри цели и лошо изпълнение - това е етническа нетолерантност, не може така. Това е все едно да кажеш на един човек - правилно са ти сменили името, правилно са те изселили
                     Иван Костов 

Костов беше категоричен, че различията между ДСБ и партия „Атака" също са много.
По думите му етническата толерантност е единствената основа, върху която може да се прави взаимодействие между партиите. Тя е цивилизационен признак. Ние пожелаваме на „Атака" да извървят този път, посочи още тъмносиният лидер.

Иван Костов коментира и окончателно спрените тази седмица пари по програма ФАР на ЕС.
По думите му най-тъжното е, че поради прекалена корумпираност, както казва и Interenational Herald Tribune, българското общество се лишава от тези пари.

„Кошмарът е в това, че България отива в най-далечната орбита от ЕС, тя отлита, излиза извън гравитацията. Интеграционният процес отслабва от ден на ден", посочи Костов и продължи: „Зад всичко това стои, че ЕС се сблъсква като нощен влак с българската действителност. И Европа каза тези дни: „Няма да стане". Сега членството ни в ЕС става нещо като проявител на слабостта на нашата страна".

Ние като се обявихме за силна България в Европейското общество, малцина ни разбраха, сподели лидерът на тъмносините.

ЕС се сблъсква като нощен влак с българската действителност. И Европа каза тези дни: „Няма да стане". Сега членството ни в ЕС става нещо като проявител на слабостта на нашата страна 
                     Иван Костов

Костов отново припомни позицията на партията си относно икономическата криза.
„Първите, които предупреждаваха, че навлизаме криза, бяха ДСБ. Когато аз говорих от името на ДСБ в парламента, министрите подигравателно се усмихваха и казваха, че тези процеси няма да ни засегнат", уточни Иван Костов.

За спрените европари Костов констатира: „Още по-прозорливи бяхме като казахме през юни по време на вота на недоверие, че тези пари са безвъзвратно загубени. Ако Станишев беше уволнил, ако беше „дал на вълците", както той се изразява, трима, четирима, дори петима министри - нещата щяха да се успокоят".

Това правителство не може да приложи никаква антикризистна програма, категоричен е лидерът на ДСБ.
„Ние сме предложили още преди един месец пакет от мерки и закони за излизане от кризата чрез намаляване на данъците - точно същите мерки предложи вчера и ЕС", поясни той.

По думите на Костов е почти невъзможно да се спре България да навлезе в рецесия в средата на годината.
„Ние го казахме година по-рано. Аз поздравявам ръководството на БНБ, че откликва на призива на ДСБ за намаляване на минималните резерви", уточни лидерът на тъмносините.