Делът на пушачите у нас намалява, показват резултатите от социологическото проучване на Компания за маркетингови изследвания НОЕМА.

Изследването е част от проекта „Информирани и здрави" по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси", който Министерство на здравеопазването изпълнява.
Проучването обхваща 1202 души между 15-65 години и има за цел да покаже какво е нивото на осведоменост на българите за някои от рисковите фактори за здравето им.

Малко над 60% от интервюираните твърдят, че ще спазват мерките, които прилага правителството за забрана на тютюнопушенето на закрити обществени места. Още по-силна подкрепа срещат мерките за ограничаване на пушенето в затворени работни помещения - над 68% заявяват, че ще спазват тези правила.

60% ще спазват ограниченията за тютюнопушене на обществени места.

Около 77% от всички анкетирани разполагат с достатъчно информация по темата, сочат резултатите от проучването.
По-слабо информирани се чувстват хората, живеещи в отдалечени райони (около 74%), както и представителите на малцинствените групи (около 72%).

56% или с 5 пункта повече са хората, които не са пушили в последните 30 дни в сравнение с пушилите през последните 12 месеца.
Най-висок дял непушачи през последния месец се регистрира сред хората със зрителни и слухови увреждания (около 62%).

Изследването обхваща също въпросите за употребата и информираността за наркотичните вещества.
13.8 % от изследваните лица между 15 и 64 г. са опитвали някакъв наркотик поне веднъж в живота си.
Значително по-висок от средния за всички е този дял сред живеещите в неотдалечени райони.

89% категорично не биха опитали наркотик в бъдеще.

Рискът от повторна употреба е най-висок сред населението в неотдалечените райони, а най-нисък сред хората със зрителни и слухови увреждания.

Марихуана, хашиш, амфетамини, екстази са сред най-употребяваните наркотични вещества сред живеещите в неотдалечените райони.

Подобна е ситуацията и сред малцинствата, като при тях значително проникване има и употребата на лепила и бронз (3.5 %). Сред тази група има и 1.5 % на употребявалите кокаин поне веднъж през живота си. Този процент се е увеличил с 0.5 % за последната една година.