Кремиковци АД изплати заплатите на всички 8 000 работници и служители в предприятието за месеците март и април.
В допълнение са преведени и всички дължими пари за социални придобивки за храна, съобщиха от комбината.

От мениджмънта на Кремиковци уточняват, че общата сума от 11 млн. евро е осигурена след сключване на договор за заем между дружеството и компанията Арселор Митал (на Лакшми Митал, брат на настоящия собственик на Кремиковци  Прамод, бел.ред.) за 30 млн. евро с годишна лихва от 2%.

Припомняме, по-рано днес от пресцентъра на Кремиковци съобщиха, че АрселорМитал отпуска на дружеството 30 млн. евро съобразно предложения си план за спешно финансиране.

Благодарение на успешното финализиране на споразумението за заем мениджмънтът на Кремиковци АД ще обезпечи стабилната работа на комбината и ще реализира два проекта за реконструкции, съгласно изискванията за екологично съобразно производство.

11 млн. евро са предназначени за гарантиране на доставки на ключови суровини като коксови въглища и др.

С 8 млн. евро ще бъде финансирана реконструкцията на Конвектор 1 и Електропещ 3 в завода, която започва още утре ще приключи до 60 дни и ще доведе до подобряване на екологичните стандарти на производство.

От Кремиковци уточняват, че все още не е сключен договор, така че Лакшми Митал да е станал собственик на комбината.

Припомняме, АрселорМитал - заедно с компанията на украинеца Константин Жеваго, са сред най-сериозните кандидати за покупка на металургичния комбинат.

От пресцентъра на "Кремиковци" уточниха още, че предстоят и разговори със синдикатите, на които най-вероятно ще бъдат обсъдени конкретните предложения по офертите. Конкретна дата за такива преговори обаче все още не е насрочена.

Едновременно с информацията, че АрселорМитал е предоставил сумата от 30 милиона евро на "Кремиковци", от КТ "Подкрепа" поискаха обявяването на комбината в несъстоятелност. 
От синдиката няма коментар на новата ситуация и на отпускането на средства на базата на предварителна оферта.