Абонатите на ВиК-Кърджали стават все по-недоволни от факта, че дружеството ги таксува и за калната вода, която от седмици наред тече от чешмите им и е негодна за пиене, съобщи БГНЕС. Сред жителите на града назрява нагласата за протести.

Засичането на потреблението на вода е до 13 август, включително. Хората, наредили се на опашка пред ВиК, за да платят сметките си твърдят, че водата е трябвало да бъде таксувана като промишлена, а не като питейна.

Възмущението на местните е по повод дългата сага с водата от язовир "Боровица", който захранва Кърджали, Момчилград и още 35 села с над 70 000 души население. По думите на областния управител Бисер Николов на 23 юли приливна вълна, причинена от поройните дъждове е предизвикала свличането на десетки тонове дървесна маса във водохранилището, поради което от чешмите потече кална кафява течност с миризма на тиня и фекалии.

По-късно от РЗИ съобщиха за наличието на чревната бактерия Ешерихия коли във водата, а анализите и към момента показват, че няма подобрение в качеството й.

Заради проблема калната вода в Кърджали, неотдавна от БСП излязоха с декларация, в която твърдяха, че ще има наказания за виновните, както и че ще настояват за компенсации за потърпевшите абонати на ВиК. Не стана ясно как и на базата на какви нормативни документи могат да бъдат обезщетени десетките хиляди жадни.

Управителят на ВиК в Кърджали инж.Кера Василева също не можа да се позове на някаква разпоредба, според която питейната вода да бъде таксувана като промишлена. Няма законова уредба, няма нормативен документ за това, няма и кого да питам в регионалното министерство, а от МОСВ само нареждат да се следят качествените показатели и да пращам багери в язовир "Боровица" да чистят дърветата, обясни тя.

Василева уточни, че не е възможно да вкара верижните машини в езерото, но увери, че екипите й ще приключат разчистването "в най-скоро време". Засега обаче командированите там са се върнали, тъй като започва реконструкцията на важен водопроводен участък, честите аварии по който наводняват къща с магазин под нея вече от 5 години. Направени са подходите, започна прокопаването на трасето и когато ще се правят връзките на тръбите, водата в Кърджали пак ще спира, предупреди Василева. Според нея водата на изхода на пречиствателната станция вече била с добри показатели.

Кметът на Кърджали Хасан Азис се е срещнал вчера с главния епидемиолог д-р Ангел Кунчев в столицата, който се ангажирал да информира за водния проблем служебните министри на здравеопазването и на регионалното развитие. След масираната дезинфекция на водопроводната мрежа питейната вода все още е негодна за пиене, анализите на водните проби от пунктовете в кварталите Студен кладенец и Прилепци отчитат наличие на Ешерихия коли, РЗИ продължава изследванията и гражданите ще бъдат уведомени, когато забраната за ползването на водата отпадне, заяви кметът Азис.

В същото време напрежението пред касите на ВиК расте, тъй като освен за калта и миризмата, хората плащат и за бактерията Ешерихия коли в питейната вода.