И Министерство на икономиката и енергетиката си има вече гласуван на второ четене бюджет за следващата 2014 година.

Ударно депутатите успяха до 20 часа днес да приемат 20 членове от Бюджет 2014. Два дена обаче  - вторник и сряда, им отне да разгледат само първи член.

С почти спокойни дебати и изказвания, които могат да се преброят на пръстите на една ръка, народните представители решиха през предстоящата година енергийното министерство да разполага с 122 млн. лева.

Очакванията за него обаче са големи, като заложените приходи са в размер на 157 млн. лева. 94 народни избраници подкрепиха тези цифри, 4-ма бяха против, а само един депутат натисна копчето за въздържание.

Бившият министър на икономиката и енергетиката Делян Добрев оптимистично защити от парламентарната трибуна предложението си за драстично увеличаване на парите на министерството. Добрев предложи за икономиката и енергетика да бъдат отделени с 400 млн. лева повече, а именно - 522 млн. лева. Депутатът от ГЕРБ мотивира предложението си с това, че редица промени в Закона за енергетиката, сред които и яркото намаляване на цената на тока от първия ден на август с 5%.

Това намаление и други разходи, според "гербера", ще създаде дупка в системата, заради която Националната електрическа компания (НЕК) ще трябва да плаща около 1 млрд. лева на година. Делян Добрев показа, че е добър в математиката и обясни, че всеки може да си направи сметката, ако НЕК има оборот от 4 млрд. лева и дава 1 млрд. лева за разходи, какъв ще бъде ефектът. "Аз никога не съм си позволявал да правя прогнози за цената на тока", изтъкна депутатът от ГЕРБ, но сега е ясен ефектът.

Очаквано народните представители не бяха толкова щедри и не приеха поисканите от опозицията допълнителни пари.

Като бивш социален министър депутатът от ГЕРБ Тотю Младенов поиска енергийното министерство да прехвърли 20 млн. лева от своите пари на колегите си от Министерство на труда и социалната политика. Според предложението парите трябва да дойдат от продажбата на парникови газове и да са насочени за енергийна помощ на социално слабите българи.

"Нека да ги дадем на нуждаещите се да си платят сметките за ток, парно и газ. Нека да помогнем на българските граждани", призова още Младенов. Той се позова и на числа, според които от подобна промяна полза биха имали 60 хил. домакинства или 200 000 български граждани в най-тежките зимни месеци.

"Дайте шанс на тези хора да преживеят зимата и да се стоплят", подкрепи колега си Светлана Ангелова от ГЕРБ. Парламентът обаче не прие и това предложение на опозицията.