Убеден съм, че можем да очертаем пътя напред.

Това заяви министър Сергей Игнатов по време на дискусия за бъдещето на Софийския университет и висшето образование. В нея участие взе ректорът на Алма Матер Иван Илчев и финансовият министър Симеон Дянков.

Софийският университет е бълагрският университет, изтъкна Игнатов.

Той каза, че между първо и второ четене на бюджета за следващата година министерство на финансите дава 40 млн. лв. за образование и наука.

Половината от тях ще са за висшето образование. Тези допълнителни пари ще повишат стандарта за издръжка на студентите с 10% .

Сергей Игнатов съобщи още, че благодарение на досега спестените пари от министерство на образованието и науката, от първи януари следващата година ще се създаде фонд за оптимизация на системата на висшето образование.

Той ще разполага с 11 млн. лв.

Сергей Игнатов алармира, че от 2015 година близо 2 000 ще са свободните места за учители.

Това е сериозен проблем, който стои пред българското образование, смята той.

Никъде не стигат парите, заяви от своя страна и финансист номер едно Симеон Дянков Той се оплака, че непрекъснато му звънели министри защото парите не достигали в много сектори.

Ролята на финансовия министър е да казва: „ Не, не, не, няма пари. Стягайте коланите.", допълни той.

Съмнявам се, че до края на годината ще има допълнително пари за образование. Пари в хазната за това няма, изтъкна Дянков.

Проблемите бяха заложени като бомба със закъснител с промяната от 2001 г. на начина на финансиране на университетите, посочи ректорът на СУ Иван Илчев.

По думите му Алма Матер е за реформа. Софийският университет е готов да помага с експерти на политиците за осъществяване на идеите за реформа на висшето образование. Софийският университет, по думите му, ще подкрепи всички разумни идеи на министерството на образованието.

Не може да ни обвинявате в липса на реформи, защото и реформите във висшето образование се бавят, изтъкна Иван Илчев.

3 специалности произвеждат 50% от специалистите у нас - икономика, право и бизнес администрация. кого ще управляват тези хора? Този въпрос дойде от бизнеса в лицето на председателя на  БСК Божидар Данев.

Защо няма безработни лекари, попита още той.

Според него университетите трябва да произвеждат кадри които да отговорят на нуждите на пазарната среда. В България няма компетентни хора които да могат да усвояват пари, смята още Божидар Данев.