Това е геополитически проблем, преселение на големи групи хора не е бежански проблем, заяви пред bTV бившият военен министър Бойко Ноев. Той припомни изказването на българския еврокомисар Кристалина Георгиева за нелегалните мигранти.

"През 2013 г имаше политици, които казваха, че бежанците ще подобрят генофонда на българина. Това е проблем за нашата национална сигурност, не на демографията", каза Ноев.

Коментирайки кадри от т.нар. "бежанци" бившият ни представител в НАТО заяви: "Този здрав и прав мъж вместо да хване пушката и да се бори за своята свобода на своята земя, той е тръгнал за Европа.

Тези хора трябва да защитават народа си, своите семействата. Европа и НАТО трябва да помогнат тези хора да се върнат и да победят тези нашественици, които им режат главите и им изнасилват жените. Здравите и правите мъже, които бягат, търсейки препитание, могат да се борят за свободата си. Да помогнем на тези хора да защитят своята земя, а не да стават бежанци".

Според бившия военен в основата на преселническата вълна е политическото ръководство на южната ни съседка. "Турция може да спре този поток бежанци. Няма съмнение, че за случващото се в Сирия основната отговорност носи Ердоган с политиката си и поддържането на "Ислямска държава". Върху тях се наслагват други фактори. Европа трудно се справя с такива неща", каза Ноев.

Според него е редно да имаме ясна позиция. "Трябва да направим всичко възможно да опазим своите граници. Не хибридната война е проблема, а опазване на нашия суверенитет и територия", каза Бойко Ноев.

"Някои български политици, които издигат този остарял тезис - за приема ни в Шенген, олекват. Това трябва да се промени. Не на Шенген", коментира Ноев.

Според него реакцията на преселническите вълни е връщането към разделена Европа. "Вместо да се отказва от суверенитета, в Европа обратно ще се национализират системите за сигурност, границите", каза бившият военен министър.

Според него, ако има умишлена ислямизиация на християнска Европа, това трябва да се докаже. Но е ясно, че за да се спазят техните права (на новопристигналите на Стария континент чужденци - б.р.), трябва да им се построят джамии, коментира Ноев.

Относно информацията на главния секретар на МВР Георги Костов, че са задържани 16 000 нелегални от началото на годината, Ноев каза, че една трета от тях са на българо-турската граница, друга една трета - на българо-сръбската граница и останалите са в България. "По някои оценки 50 000 души минават през България.

Тук е въпроса какво прави правителството, за да подсили капацитета на нашата полиция. Всеки от (мигрантите - б.р.) да има по 1000 евро в джоба, това са 50 млн. натиск срещу България. Срещу тях изправяме хора, които са командировани, оставили са семействата си и се топлят с огньове", каза Ноев.