Усилията за обща позиция в парламента по Украйна трябва да продължат. Не можем да се снишаваме и да чакаме бурята да мине, защото става въпрос за основните фундаменти на демократичната държава. Това каза в Лондон президентът Росен Плевнелиев. Той посочи, че би приветствал обща позиция на българския парламент и липсата на такава към момента е отстъпление от предварително поет от политическите партии ангажимент.

Припомняме, че депутатът от ДПС Янко Янков днес предположи, че петък може би ще е денят, когато Народното събрание ще излезе с единна позиция за ситуацията в размирна Украйна.

Държавният глава напомни, че на 24 март Консултативният съвет за национална сигурност ще заседава по рисковете за националната сигурност, произтичащи от ситуацията в Украйна.

Европейският съюз трябва да има силна и единна позиция в подкрепа на Украйна, каза още Росен Плевнелиев. „Вярваме, че Крим е част от Украйна и че Украйна е част от Европа. Убеден съм, че лидерите на Европейския съюз ще намерят сила, за да осъдят категорично този акт на агресия и неспазване на международното право, което беше извършено от страна на Руската федерация", коментира още държавният глава пред български журналисти в британската столица.

Ситуацията в Украйна е била сред основните теми в разговорите на Росен Плевнелиев със заместник министър-председателя Ник Клег и държавния секретар за външните работи Уилям Хейг, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Светът видя окупация на Крим от руски войски, последвана от референдум, който е незаконен и не отговаря нито на украинската конституция, нито на международното право. Свидетели сме на финализирането на процес на анексиране на Крим и на град Севастопол от Руската федерация", каза държавният глава. Той беше категоричен, че това действие е в нарушение на международното право и руши доверието. „Категорично осъждам това действие, не приемам, не признавам и като президент на България не бих могъл да призная този акт на анексиране от Русия на Крим. Това е един незаконен и неприемлив акт и вярвам, че Европейският съюз ще излезе с много силно послание на Срещата на върха в края на седмицата", категоричен бе Росен Плевнелиев.

Според президента, промяната в геополитическата ситуация изисква нова адекватна политика на ЕС към Русия. Европейският съюз е длъжен да подкрепи гражданското общество, демократичния преход в Украйна, да гарантира териториалната й цялост и провеждането на честни и почтени избори, които предстоят през месец май. „Не армията на някоя трета държава, а украинският народ трябва да реши бъдещето си", заяви Плевнелиев.

Президентът коментира още, че по отношение на върховенството на закона в Украйна е прекрачена „една червена линия". „Върховенството на закона е в основата на всички решения и когато то е атакувано, доверието се губи. Тогава ние сме длъжни да реагираме и да се адаптираме към новата реалност", каза Росен Плевнелиев. Той подчерта обаче, че политическият диалог трябва да продължи.

„Вярвам, че ЕС ще отстоява своите ценности. Най-силната основа на 28 демократични държави-членки на ЕС е върховенството на закона, което беше нарушено по един агресивен и неприемлив начин от Руската федерация пред очите на целия свят. Длъжни сме да посочим проблема и да защитаваме ценностите си", каза държавният глава и призова за подкрепа на гражданското общество в Украйна и за солидарност в рамките на мащабна програма в подкрепа на украинските институции и пазарна икономика.

Росен Плевнелиев определи като „вероятно" договарянето на второ ниво на санкции спрямо Руската федерация. „Тече интензивен дебат и трябва да се отнесем отговорно. Случващото се в Украйна ще има глобален ефект и очаквам ЕС да разсъждава смело, солидарно, дългосрочно, със съзнанието, че в краткосрочен план ще има загуба на доверие, но в дългосрочен план вярвам, че ще има демократизация", посочи президентът.