Полицията в столицата на Украйна Киев е използва сълзотворен газ, за да разпръсне стотици протестиращи заради новоприетия закон за руския език в страната, съобщи БиБиСи.

Припомняме, вчера парламентът на Украйна одобри на последно четене законопроект, който значително подобрява статута на руския език в страната. За законопроекта гласуваха 248 депутати при необходими 226 депутати.

Ако президентът се подпише под законопроекта руският език ще стане със статут на регионален език в регионите, където е майчин език на най-малко 10% от населението или в общо 13 от 27 административно-териториални единици в страната, включително Киев и Севастопол.

Веднага след това седмина депутати от украинската Върховна Рада обявиха безсрочна гладна стачка в знак на протест срещу приемането на закон.

Сблъсъците прераснаха до сграда, където президентът Виктор Янукович трябваше да произнесе реч. Около 1000 протестиращи са взели участие в демонстрациите.

Новият закон, изготвен от Партията на регионите на Янукович, бе приет от парламента без дебат за редица изменения.

Говорителят на парламента Володимир Литвин си подаде оставката заради новия закон. Той бе последван от заместника Микола Томенко.

Критиците на закона се страхуват, че ще раздели суверенитета на страната и ще подпомогне връщането на Украйна към Московската сфера на влияние.

Докато украинският остава единственият официален език, руският ще може да се използва в съдилища, болници, училища и други институции в рускоговорящите райони.

Законът трябва да бъде подписан от президента Янукович, който се смята, че в близки отношения с Москва.