Открит край Чирпан зъб на човекоподобна маймуна е на път да направи истинска сензация в световната наука.

От Националния природонаучен музей смятат, че находката е принадлежала на един от предшествениците на човека и доказва, че еволюцията е започнала от Балканите.

Ценният зъб е на 7 млн. години и е открит от д-р Николай Спасов от природонаучния музей в София, информира Би Ти Ви.

Той е малък, но е толкова ценен за палеонтологията, че ученият все още го крие, докато завърши изследванията си.

На Балканите са известни в Турция и Северна Гърция някои находки.
Те са също на отделни зъби или фрагменти на черепа. Странното е, че все още няма цял скелет, което е важно за да се разбере, как точно да се придвижвали.

Ценното на българският зъб е, че е с около 1-2 млн. г. по млад от находките в Гърция и Турция.
В това отношение запълва времето между тези балкански находки и африканските находки на хоминидите, тоест представителите на човешкото семейство.

Досега официално се смяташе, че предците на човека са живели в Африка. Останките от примати, открити в Гърция и Турция преди години обаче се оказват по-стари от африканските.
Сега откритието на Николай Спасов може да потвърди една от новите теории в палеонтологията - еволюцията на човека започва на Балканите

Хипотезата е нова, на около 10 години. Един от аргументите против нея беше, че има голяма дистанция на времето между балканските и африканските находки. Но ето, че тук на Балканите е имало човекоподобни маймуни, които биха могли да са предтеча на човешкото семейство.

"Този зъб би трябвало да е към един нов вид, но това е само един зъб при това изтрит и не е лесно да се опише по тези останки. Надявам се лятото при разкопките да намерим и други останки", обяснява Спасов.

Находката от Чирпан може да промени теорията за произхода на човека.
Учените обаче сами финансират изследванията, тъй като държавата им отказва пари. А от скоро трябва да се борят и с иманярите, които са се ориентирали към праисторическите находки.