Столичното метро е недостъпно за хора с увреждания и за майки с колички, смятат от „Модерна България".

По този повод членове на гражданската листа на движението направиха показна демонстрация на станция Сердика 2 в столицата.
Един от лидерите на движението - Петър Кичашки, който се придвижва с инвалидна количка, бе подкрепен от 8 свои колеги от „Модерна България", които доброволно седнаха в инвалидни колички и се опитаха да се качат на влаковата мотриса.
Веднага стана ясно обаче, че тя надвишава с близо 20 см нивото на перона, което прави използването й от хора с увреждания невъзможно.

В продължение на няколко минути „демонстраторите" упорито се опитваха да се качат в метрото, като с това привлякоха погледите на пътниците.
Въпреки това нито един гражданин не се опита да помогне на мнимите инвалиди.
Борислав Цеков от „Модерна България" коментира, че днешната акция не е част от предизборната им кампания, но това е единственото време, в което някой ще обърне внимание на този проблем.

Той припомни, че преди година е направен репортаж по тази тема, който след обаждане от Столична община не е бил излъчен нито веднъж.
Цеков обвини бившето правителство на ГРЕБ в безконтролна власт, която се старае „само, ако станат хубави кадри за новините".

Той обясни, че е безсмислено толкова милиони да се влагат в едно модерно съоръжение, което не може да бъде експлоатирано равностойно от всички граждани.
Цеков бе категоричен, че единственият начин властта да бъде принудена да се старае повече е да има реален обществен контрол и допълни, че това е основната цел на Модерна България.
Като пример за високо обществено съзнание по темата той даде студентите по транспорт в Техническия университет във Виена, които преди дипломирането си получават задължителна задача да пропътуват целия град на инвалидна количка, за да може в бъдещите си архитектурни планове винаги да се съобразяват с нуждите на хората в неравностойно положение.