Докладът на Борис Немцов за ролята на Русия в украинския конфликт, върху който руският опозиционен лидер работеше преди да бъде убит, ще бъде публикуван в средата на април.
Новината беше съобщена пред Би Би Си от Иля Яшин, председател на московската организация на партията  на Немцов РПР-ПАРНАС (Републиканска партия на Русия - ПАРТИЯ НА НАРОДНАТА СВОБОДА).

Яшин е успял да възстанови по-голямата част от събраните от Немцов материали, въпреки че след убийството му властите са извършили обиски в апартамента и в офиса му, като са иззели неговия компютър и много документи.

За да успее да завърши работата си по документа, Яшин е събрал група от експерти.

Немцов е съхранявал част от материалите в партийния офис на РПР-ПАРНАС, който не е обискиран. Друга част се е намирала при негови сътрудници, които са помагали при подготвянето на доклада.

Някои от материалите са базирани на линкове към отворени източници, но има и нови материали, които не са публикувани досега.

В документа става дума за политическата и военната намеса от страна на Кремъл в украинския конфликт, която руските власти упорито отричат.
Москва настоява, че воюващите в Донбас руснаци са доброволци.

Московският кореспондент на Би Би Си  Ричард Галпин съобщава, че в доклада вероятно ще бъдат посочени данни и за загиналите руски военни в Украйна.

Припомняме, Борис Немцов беше убит в Москва през нощта срещу 28 февруари.
След смъртта му стана известно, че той е работил по доклад за руската намеса в Украйна.

Документът се сочи като вероятно причина за убийството му, въпреки  официалната версия на руските власти, според която показният разстрел на Немцов е извършен от ислямисти.