Час и половина продължи разговорът между президента Плевнелиев и представителите на ДПС в рамките на консултациите на държавния глава с партиите от парламента.

Най-важният акцент от срещата според Лютви Местан бил диалогичният подход, който държавният глава демонстрирал с оглед на разбирането си, че стратегическите решения на България, свързани и с реформите, и с външно-политическите предизвикателства, предполагат едно малко по-широко политическо съгласие, което далеч не може да се ограничи в ресурсите на само една или друга властова конюктура.

Има противоречие между този подход на президента и самоцелната деструкция, която излъчват някои от партиите в управляващата коалиция, подчерта лидерът на ДПС.

Представителите на партията изразили пред Плевнелиев силна резервираност, че управлението ще е на реформите, поради простата причина, че самата формула генерирала нестабилност и невъзможност да се постигне съгласие за посоката на реформите.

Местан: Идеите за изтръгването на ДПС от обществено-политическия живот се явяват в крещящо противоречие със стратегическия интерес на България.

Местан бе категоричен, че няма как да се постигне съгласие за посоката на пенсионната реформа. Още преди да се състави кабинетът, от ДПС предупредили сегашните коалиционни партньори, че не по 90, а по милион и деветдесет теми да постигнат съгласие, ако не постигнат съгласие по пенсионната реформа, по фискалната политика, по данъчната политика, ако не са в състояние да изработят обща позиция по външнополитическите обстоятелства, всъщност не са постигнали съгласие по нищо. Драматичните гласувания в парламента показали, че прогнозата на ДПС е по-скоро вярна.

Лютви Местан каза още, че от партията са изразили позициите си по някои от идеите на държавния глава. Имаме сериозна експертиза по водната реформа, похвали се Местан и допълни, че тази реформа най-сетне трябва да се реализира и този проблем да се осмисли като надпартиен.

Силен акцент поставили и по темата с външните предизвикателства по националната сигурност на България, които обаче имали вътрешно измерение. България трябва да се държи не просто като формален, а реален член на ЕС и НАТО, е категоричната позиция на ДПС.
Местан иска да разбере дали тази позиция на ДПС е категорична и за всички партии, които стоят зад кабинета "Борисов".

Другото предизвикателство по думите на Местан е "Ислямска държава" - ДПС със своя либерален, национален, европейски, светски профил се явява много по-надеждна цивилизационна бариера срещу едни или други опасни радикални идеи и "бацили" в българското общество, отколкото "телените" огради.
"Несъразмерните атаки срещу ДПС, идеите за изтръгването на ДПС от обществено-политическия живот се явяват в крещящо противоречие със стратегическия интерес на България", изтъкна още Местан.

На срещата са засегнати и реформите в българското образование, които трябва да започнат от предучилищната степен, според ДПС. "Язвата на язвите" в образователната сфера обаче, според лидера на Движението, е ранното отпадане от училище, най-вече на ромските деца. Решението на този проблем се нарича Национална програма за изграждане на детски градини и в кварталите на големите градове, където преобладаващо живее ромско население. "Трябва абстрактното говорене по тези теми да прерасне в конкретни и реални политики", предупреди Местан.

Той през месец чувал много хубави новини за поредната детска градина, която се открива в столицата и приветства това. Лидерът на ДПС обаче би желал да чуе новина, че в "еди кой си" квартал в Сливен, във Видин, Враца с преобладаващо ромско население, е открита детска градина. "Тези новини ми се губят", констатира Местан.

ДПС ще продължи да бъде непримирима, решителна, на моменти с агресивна политика опозиционна партия.

ДПС уверили държавния глава, че и в рамките на това НС ще играят ролята на непримирима, решителна, на моменти с агресивна политика опозиционна партия. Те ще продължат да бъдат против участието на ксенофобски елемент в управлението на държавата.
"Ще бъдем опозиция на дискриминационните напъни на някои от участниците в коалиционната формула", закани се Местан.

Когато става въпрос за теми, засягащи интересите на българската държава, ДПС ще гласува съобразно собствената си политическа идентичност и ще бъде здрава опора на стратегическия интерес на България.
Това е обяснението за вота за съхраняване на плоския данък, както и за начина, по който ДПС гласува и за външния дълг, изтъкна Местан.

По време на консултациите е засегната и идеята на Президента за свикване на референдум за задължително гласуване. Ниската избирателна активност действително е притеснителна и дискредитира представителността според Местан.
Въпреки това, той е на мнение, че основната причина за кризата на представителността е в самите политически сили. Решението било реформиране на партиите, за да станат по-атрактивни. В противен случай влизаме в порока да осигурим собствената си висока представителност чрез задължение - избирателят по принуда да ни го осигури, поясни Местан.

ДПС категорично поставили искане при разглеждането на Изборния кодекс той да проявява една идея за по-висока чувствителност по теми за нарушени избирателни права на български граждани. Според Местан в сегашния Изборен кодекс има откровено дискриминационни текстове. ДПС настоява Президентът да упражни правото си на вето върху такива текстове.