Документален театър ще представи спектакъл за убийството на 28-годишната Яна в Борисовата градина. На 9, 14 и 15 юни от 21:00 часа в клуб "Маймунарника" в Борисовата градина ще се играе документалният спектакъл „Установено при огледа".

Той проследява трагедията от юли 2011г., когато в Борисовата градина е намерено тялото на изнасилената и убита Яна Кръстева. Случаят влиза за дълго във водовъртежа на медийното внимание, но докато общественият интерес свършва с разкриването и наказването на извършителя, за авторите на „Установено при огледа" това е само отправна точка.

В спектакъла всяка изречена дума е документ и нищо не е преувеличено. В рамките на една година екипът на Студио за документален театър „VOX POPULI" внимателно изследва стотици страници съдебни документи по делото.

Чрез т.нар. „вербатим" техника, актьорите пресъздават базиран на интервюта текст в реално време. VOX POPULI търси максимална автентичност и чрез избора на място, където спектакълът ще се играе, а именно в клуба, където Яна прекарва последните си часове. Публиката проследява историята през действията на разследващите полицаи, на медиите, на един журналист-гуру на цяло поколение, на политиците и обикновените хора. За да разпознае в тях изкристализирали патологиите на съвременното ни общество.

Център на спектакъла е историята на Пламен Трифонов - обвиняем за убийството на Яна, наричан от редица медии „клошар" и „изверг"; обявен за убиец две седмици след убийството лично от министъра на вътрешните работи от парламентарната трибуна; човек, който е държан четири месеца в ареста, а при излизането на ДНК-експертизите се оказва, че няма нищо общо със случая.

Един човек, преминаващ през труден житейски период (включително липса на жилище), когото институциите и медиите, със съдействието на „случайни минувачи" безмилостно прегазват. Трагедията на убития преди няколко дни в Борисовата градина ученик и начина, по който без свян и и такт редица медии се заеха с отразяването на случая, отново напомнят за значимостта на темата.

„Установено при огледа" е стряскащ разказ за ежедневното насилие, с което безцеремонно и „невинно" погазваме достойнството на другия. За да се доставят зрелища към хляба, и „обществено спокойствие".