Върховната административна прокуратура е отменила постановлението на обвинителя от Пазарджик Стефан Янев, съобщи прокуратурата.

ВАП е разпоредила да бъде внесен протест в Административен съд - Пазарджик с искане за отмяна на чл. 14 от Наредбата като незаконосъобразен и противоречащ на националните и международните правни норми.

Прокурорът от Пазарджик Стефан Янев отхвърли жалбата на гей активисти срещу този текст от наредбата.

Текстът беше обявен за дискриминационен от омбудсмана и от Комисията за защита от дискриминация, която нареди на общината да го отмени.

Припомняме, в постановлението си прокурорът от Пазарджик Янев разсъждава за сексуалната ориентация и заключава, че наблюдаването на прояви на сексуалност, към която според него спадат и състояния като зоофилия, некрофилия и геронтофилия, води до отклонение от собствената ориентация.

В становището си по текста на наредбата прокурорът Стефан Янев квалифицира видовете сексуална ориентация, различни от хетеросексуалната, като „противоестествени" и твърди, че сексуалната ориентация може да бъде променяна чрез „агитация" с „думи, жестове, мимики и възклицания, представяне на картини, образи и филми".