Софийски апелативен съд излезе с оправдателна присъда по всички обвинения по едно от делата, водени срещу бившия изпълнителен директор на Държавен фонд „Земеделие" Асен Друмев, съобщава БиТиВи.

Припомняме, на 18 март тази година Софийски градски съд осъди Друмев на 4 години лишаване от свобода, считайки, че той е извършил тежко длъжностно престъпление.

Тогава Друмев бе признат за виновен в това, че е сключил сделки, с които е ощетил фонда, републиканския бюджет и ЕС, както и че е злоупотребил със средства по програма „САПАРД" на обща стойност над 48 млн. лв.

Градският съд присъди тогава Друмев да не заема отговорен пост в срок от 7 години.

Днес прокуратурата поиска наказание над средния размер, предвидено в Наказателния кодекс, което е от 3 до 10 години лишаване от свобода. Защитата на подсъдимия пък поиска оправдателна присъда.

Невинен съм, не съм извършил никакви престъпления, обясни пред съда Друмев.

Той посочи, че от самото начало не е разбрал в какво е обвинен, не разбира и сега.

На днешното заседание стана ясно, че липсва оригинал на описа на Комисията, оглавявана от Владимир Карамишев, тогава зам.-изпълнителен директор на фонда. Асен Друмев е съден заради окончателно одобряване на проекти без подписа на Карамишев върху крайния списък.

Адвокатите на Друмев - Дария Пенкова и Ина Лулчева уточниха, че различни контролни органи са проверявали проектите, включително и ОЛАФ, като са приели, че има само технически-административен пропуск.

След произнесената оправдателна присъда Друмев коментира, че от изхода на това дело печели най-вече България, тъй като в противен случай страната трябва да връща средствата, усвоени по проектите.

Градският съд заседава и по друго дело срещу него, по което Друмев бе подсъдим за сключването на неизгодни сделки. По това обвинение той бе частично оправдан и получи наказание две години условно лишаване от свобода, с четири години изпитателен срок.

Присъдата може да се обжалва в 15-дневен срок пред Върховния касационен съд.