Няма как данните, които изнесе министър-председателят да не шокират депутатите и голяма част от българското общество, заяви и лидерът на БСП Сергей Станишев.

Представените данни по думите му са тревожни. 8 милиарда лева получил Бойко Борисов като фискален резерв от тройната коалиция. За 4 години наследството на г-н Борисов е почти преполовен фискален резерв и близо 4 милиарда лева нов дълг, каза соцлидерът. Няма как тези данни да не са стряскащи, заяви Станишев.

По думите му фундаменталната грешка на Симеон Дянков и Бойко Борисов бил стремежът за нулевият дефицит. Това довело до снежна топка от задлъжнялост към бизнеса.

Той припомни, че кабинетът е поел редица социални ангажименти и ангажименти към бизнеса. Очакваме правителството да ги изпълни като свой ангажимент максимално бързо, настоя Сергей Станишев.

До полугодието се е харчило безразборно, оплака се лидерът на БСП и допълни, че фискалният резерв е опоскан. ПГ на КБ настоява да се вземат спешни мерки за ограничаване на контрабандата, поиска той. Държавата трябва да е изрядна към бизнеса, настоя Сергей Станишев и обясни, че държавата трябва да спре и контрабандните канали, които до сега са били покровителствани от властта.

Очаквам кабинетът да предприеме спешни мерки за стабилизиране на държавните предприятия, каза още Станишев.

Финансовата стабилност ще бъде запазена, увери лидерът на БСП и се обяви за работеща икономика, в която хората да могат да си плащат осигуровките.

Бюджетът не може да бъде прокрустово ложе, смята Станишев, който поиска прозрачност при харчовете.