Петима британци бяха признати за виновни в заговор за подготовка на терористични актове на територията на Обединеното кралство, в резултат  на които е можело да загинат стотици хора, съобщи Би Би Си.

Петимата получиха доживотни присъди.

Подсъдимите по делото бяха 7, но двама от тях са оправдани.

Обвиняемите са планирали да произведат взривове в търговски център и нощен клуб, както и да нанесат разрушения на газоснабдителната система, използвайки взривни устройства, изработени от азотни торове.  

Те са закупили 600 кг амониев нитрат и са го съхранявали в склад в западната част на Лондон.

Полицията разкри заговора през 2004 г. със съдействието на британското контраразузнаване МИ-5, което следеше действията на световна ислямистка организация.

В хода на следствието е установено, че някои от заговорниците са се срещали с двама от атентаторите самоубийци, предизвикали взривовете в лондонския транспорт на 7 юли 2005 г. Тогава загинаха 52-ма души.    

При безпрецедентните следствени действия става ясна връзката на подсъдимите с влиятелни членове на Ал Кайда в Пакистан и Афганистан.

Подсъдимите Омар Хаям, Вахид Махмуд, Джавад Акбар, Салахудин Амин и Антъни Гарсия са признати за виновни в заговор с цел произвеждане на взривове, при които биха загинали хора. И петимата са британски граждани.   

Подготовката за планираните атентати е започнала он 1 януари 2003 г.