"Агентите на бившата Държавна сигурност не могат повече да упражняват своите длъжности в църквата и в изповеданията, тъй като са изгубили авторитета си на духовни водачи."

Това е категоричната позиция на ДСБ по разкриването на досиетата на висшите духовници, след като стана ясно, че много от тях имат такива.

Припомняме, 11 от 15-те митрополити от Светия синод се оказаха с досиета от ДС.

От ДСБ подчертаха, че очакват разобличените агенти да се разкаят и да поискат открито и честно прошка както пред църковния народ, така и пред цялата нация. Разкаянието обаче нямало да се възприеме като искрено, ако не подадат оставки, смятат от ДСБ

По думите на професор Янакиев разкритията на комисията по досиетата показват скритото лице на комунистическата репресия.

„Заедно с българската общественост ние сме стъписани от мащабите на комунистическото проникване в ръководните органи на религиозните общности и особено в светия синод на Българската Православна църква", заяви той.

По думите му разкритията на комисията по досиетата свидетелстват защо през последните 20 години както църквата, така и мюфтийството не осъдиха категорично престъпленията на БКП срещу изповеданията.