Бог се „намеси" в дебатите в НС по проекта за решение за приемане на Национална стратегия за управление и развитие на водния сектор в България.

Министърът на околната среда и водите Нона Караджова разказа пред депутатите притча.
Когато Бог разпределял земята сред народите, раздал всичко и се оказало, че когато дошъл редът на българите, не останала земя за раздаване. Затова той откъснал късче от Рая и ни го дал.

Ние сме райска земя, изтъкна министър Нона Караджова. Водите ни са стратегическият ни ресурс, по думите й.

Тя допълни, че българите сме умен народ и се надява, че ще съумеем да се възползваме от водните си ресурси.

Целите, които стратегията поставя и решенията, които се предлагат, като основа на дългосрочната политика за развитие на водния сектор, включително на подсекторите са засилване ролята на държавата при управлението, координацията и контрола на най-важните водностопански съоръжения,  ясно разграничение за собственост, оператори и контрол на язовирите.

Стратегията предвижда и регулация на всички цени във водния сектор при спазване на принципа „един оператор - едни цени", както и елиминиране на безстопанствеността и въвеждане на изискване всяко съоръжение да има оператор за поддръжка.

Повишава се нивото на солидарност между население и бизнес и осигуряване на адекватния им принос при възстановяване на разходите за водни услуги и изпълнението на необходимите мерки за подобряване на състоянието на водите.