Глоба от 6.5 млн. евро или 13 млн. лева ще трябва да плати България заради нередности по програма САПАРД.

За глобата се съобщава в писмо на Европейската комисия до Държавен фонд "Земеделие", което е пристигнало още на 24 септември.

Новината бе съобщена на извънредна пресконференция от ръководителя на фонда Калина Илиева.

Глобата е наложена на страната ни заради неспазване на изискванията на многогодишното финансово споразумение по САПАРД и заради ненавременно свършена работа от предходното правителство, категорична е Калина Илиева.

Тя подчерта, че проблемите с проектите по САПАРД са изчистени именно от новото ръководство.

Калина Илиева припомни, че предходното правителство е трябвало да изготви план за действие след блокирането на средствата по програма САПАРД. Въпросният план за е трябвало да бъде представен до края на 2008 г. заедно с изчистените нередности.

Вместо това обаче предходното ръководство, обслужвайки тесни партийни интереси, е предпочело да прикрие фирми с проекти по САПАРД така, че те да не бъдат вписани в книгата на длъжниците. Тя намекна, че сред тези фирми е имало и такива на Николов и Стойков и фирмата „Меком".
Припомняме, Марио Николов беше осъден за източване на 7,5 млн. лв. по програма САПАРД и за пране на тези пари.

Предишното правителство е плащало и по проекти, които по същото време са били разследвани от прокуратурата, заяви още Илиева.
По този начин на практика излиза, че са плащани неправомерно средства по САПАРД, подчерта още тя.

Калина Илиева пак демонстрира некомпетентност, реагираха от БСП.
                      Още...

Държавният фонд плаща само на коректни бенефициенти, а не на фирми, които се разследват от прокуратурата и ОЛАФ, изтъкна още Илиева.

България ще работи за намаляване на глобата чрез преговори с т.нар. Помирителен орган, категорична е тя. Изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие" призна, че решението на ЕК е основателно. Санкцията ще трябва да бъде изплатена с пари от Републиканския бюджет, уточни още Илиева.

Твърденията на Явор Гечев са абсурдни", категорично заяви Калина Илиева в коментар на обвиненията, отправени към нея днес.

Припомняме, от БСП обявиха, че прокуратурата проверява шефа на Държавния фонд Калина Илиева по сигнал да нанесени щети на стойност 150 милиона лева.
От БСП допълниха още, че остава неясен цензът на Илиева и дали тя има необходимия такъв, за да заема този пост.

Прокуратура се сезира, когато има финансова щета за бюджета, т.е. ако са изплащани неправомерно повече пари по определени проекти, а не когато има неизплащане на пари, обясни Илиева.
Явор Гечев от БСП ще трябва да отговаря за клевета и за умишлено уронване на престижа на Държавния фонд, категорично заяви Илиева, но не посочи дали ще заведе дело срещу него.

Илиева обясни, че след подаден от Гечев сигнал, прокуратурата е поискала информация и съответно от фонда са предали всички документи.

„Плащанията са извършени и са в рамките на двата месеца, които имахме, за да приключим програмата за 185 проекта в размер на 82 млн. лв.", изтъкна още Илиева отново във връзка с обвиненията на БСП.

Тя показа и дипломата си по специалност „Икономически комуникации" от университет в Берлин. „Каня г-н Гечев са се запознае с дипломата ми, въпреки че той не е човек, пред когото трябва да се отчитам", посочи тя.