Въоръжените сили на САЩ дадоха разрешение за възобновяване полетите на изтребителите пето поколение F-35 Lightning II в ограничен режим, казва се в съобщение на Пентагона, предаде ИТАР-ТАСС.

Решението е прието след проверки и анализ на техническите данни за установяване причините за изгорелия двигател при излитането на самолет F-35 от база в щата Флорида на 23 юни.

В съобщението на Пентагона се казва, че ограниченията ще бъдат снети напълно, след като бъде окончателно установена причината за изваждането на двигателя от строя.

На 4 юли американските военни напълно прекратиха полетите на своите нови 97 изтребителя Lockheed Martin Corp F-35 до завършване на всички необходими проверки.

Според информацията на Пентагона след инцидента са били проведени „допълнителни инспекции на двигателите на F-35". Самите двигатели се произвеждат от компанията Pratt and Whitney.

Многоцелевият изтребител има стелт технология и може да носи ядрени бойни глави. В проекта участват освен САЩ и други 8 страни: Австралия, Великобритания, Дания, Италия, Канада, Холандия, Норвегия и Турция. Самолетът ще влезе на въоръжение в американската армия от декември 2015 година. През този период морската пехота ще получи такива самолети, декември 2016 година за американските ВВС, а февруари 2019 година за ВМС.

Като цяло САЩ възнамеряват да закупят 2443 самолета F-35 от Lockheed Martin. Програмата е на стойност 396 милиарда долара.