Приблизителният брой на убитите в Източна Украйна от април 2014 г. досега надвишава 6000 души, въпреки последователните прекратявания на огъня. Това обявиха от службата по правата на човека на ООН, цитирани от CNN.

Ескалацията на боевете през последните седмици, особено в близост до летището в Донецк и района на Дебалцево, е довела до стотици загинали. Сред тях има и цивилни, и военни, посочват от ООН.

Докладът очертава картина на „безмилостно унищожение на човешкия живот на цивилни и на инфраструктура", заявява върховният комисар по човешките права към ООН Зейд Раад ал Хюсеин.

Той призовава всички страни да се придържат към споразумението от Минск за спиране на огъня в много от горещите точки на конфликта.

Боевете са допринесли за изключителни хуманитарни проблеми за цивилните.

Много са блокирани в конфликтните зони, принудени са да се подслоняват в мазета без почти никаква вода за пиене, храна, отопление, електричество или основни медицински консумативи", заявява Хюсеин.

Мисълта, че цивилните са останали в зоната на конфликта по тяхно желание е погрешна, изтъква комисарят.

„Много хора остават, защото се страхуват за живота си, ако опитат да се преместят. Много други остават, за да защитят децата си, други членове на семейството или имуществото си. А някои са принуждавани да останат против волята им или просто нямат физическата възможност да напуснат", посочва още Зейд Раад ал Хюсеин.

Серията от терористични атаки в Мариупол, както и в Харков и Оседа, които са извън зоната на конфликта, създадоха лош прецедент, смята още комисарят по човешките права.

„Ако тази тенденция продължи, това ще отвори нова и много смъртоносна глава в конфликта, разширявайки зони, където върховенството на закона и ефективната защита на човешките права отсъстват", твърди още комисарят на ООН.

По-рано държавният секретар на САЩ Джон Кери и руският му колега Сергей Лавров проведоха „откровена дискусия" за Украйна, Иран и Сирия. Срещата се проведе в Женева.