Повечето пътници на самолета са от Германия, Испания и Турция.

Това заяви френският президент Франсоа Оланд на брифинг пред Елисейския дворец в присъствието на испанския крал Фелипе VI, който е на посещение във Франция.

Припомняме, пътнически самолет на Germanwings със 150 души на борда падна в Южна Франция.

Оланд поясни, че на борда на самолета най-вероятно не е имало французи.

Има жертви от Германия и Турция. Не се очаква да има французи, но не съм напълно сигурен...Всички сме в траур", каза той.

„Това е трагедия на наша земя", изтъкна той.

Оланд се е обадил на германския канцлер Ангела Меркел, за да й поднесе съболезнования и да й окаже подкрепа, се казва в съобщение на прессекретарята на френския президент.

По-късно германският канцлер каза на брифинг, че страната се е съгласила да си сътрудничи с останалите засегнати държави. По думите й предстоят „тежки часове", изпълнени със „скръб".

Тя добави, че ще посети мястото на катастрофата утре. Министрите на външните работи и на транспорта на Германия вече са се отправили към мястото на инцидента.

Испанското правителство  потвърди за 45 граждани на страната, които са били на борда.

Премиерът Мариано Рахой каза, че е отменил графика си и ще отиде в Мадрид, където ще даде инструкции за създаване на специален екип.

По думите му най-малко 45 испанци е имало на борда на самолета.

Смята се, че на самолета е имало 16 германски ученици, включително двама учители, които са участвали в образователна програма в Каталуния.